okt 23, 2018 @ 9:09 f m

Aktivitetsarmband har blivit ett fenomen som inte verkar försvinna, och många frågar sig själva, varför? Den främsta anledningen är för att de har blivit oerhört sofistikerade – och väldigt kapabla maskiner. De är långt ifrån de simpla träningsarmbanden som de brukade vara, för nu spårar de även din sömn och din puls, och batteritiden har förbättrats avsevärt. Dessutom har mjukvaran utvecklats explosionsartat, och en av de viktigaste faktorerna till varför aktivitetsarmband leder till bättre hälsa är för att du kan dela dina resultat.

Det har visat sig ge en otrolig ökning i motivation, främst för att människor älskar att tävla, och därför har aktivitetsklockor skapat ett scenario där folk tränar tillsammans, når nya mål tillsammans, och får bättre hälsa tillsammans. En bra plats där du kan hitta vänner, familj, och okända att utmana är Garmin Connect.

Vi har valt Fitbit Charge 2 som vårt val för aktivitetsarmband bäst i test, för dess fenomenala pulsmätare och stegräknade inbyggda i sitt armband. Dessutom har vi valt Garmin Vivofit 3 med ett års batteritid, och det riktigt snygga budgetalternativet – finska Polar Loop 2. 

 

Fitbit charge 2 

Det kan ha släppts för mycket länge sedan, men Charge 2 är fortfarande ett av de bästa aktivitetsarmbanden du kan köpa. Fitbit Charge är ofta vad folk som skriver recensioner om aktivitetsarmband jämför med, den är referenspunkten så att säga. Man kan lita på siffrorna som man får av Fitbit Charge 2, det vill säga antalet steg under din dag, dina hjärtslag, och hur du sover på natten. Själva siffrorna är inte nödvändigtvis det viktigaste – varje aktivitetsarmband kommer att använda olika algoritmer eller sensorer – men det är konsistensen som är nyckeln, och det är vad du hittar med Charge 2.

 

Maximera din träning

Charge 2 har en superpraktisk automatisk träningsspårning som håller koll på start-stopp tiderna utan att du behöver göra något alls. Andningsläget har förbättrats sedan enheten lanserades, och har tillfört haptisk återkoppling som liknar andningsläget på Apple Watch. Dessa små vibrationer låter dig veta när du ska andas in och ut, vilket innebär att du inte behöver titta på skärmen och istället kan slappna av. Appmeddelanderna har också blivit bättre, då Fitbit utökat stöd för bland annat WhatsApp och Facebook Messenger – mycket mer användbart för er som övergav SMS för länge sedan. Andra uppdateringar rullar också kontinuerligt ut, vilket alltid är välkommet.

 

Fitbit Charge 2 ger dig full kontroll över din sömn

Sleep Insights har lagts till för Charge 2 – som du kan använda tillsammans med de andra sömnspårningsapparna för Fitbit-enheter – och dom ger en väldigt bra vägledning och coaching för att få bättre sömn. Sleep Stages har också kommit till Charge 2. Det är ett mycket bättre tillvägagångssätt att spåra sömn jämfört med vad som erbjöds tidigare, vilket ger en bättre uppdelning av sömnfaser – samt att den ger riktmärken mot andra användare i din demografi. Tidigare var det svårt att veta vad siffrorna faktiskt betyder – eller om du fick tillräckligt med sömn. Nu kan du jämföra med folk i din ålder och med dina egenskaper, vilket ger dig något att jämföra med.

 

Inbyggd pulsmätare

Fitbit säger att de ursprungliga Charge and Charge HR var deras mest sålda aktivitetsarmband någonsin, så det är inte förvånande att Fitbit har tagit allt som visat sig populärt hos originalet, och användt detta som en grund för Charge 2.

Först av allt kommer hjärtfrekvensövervakningen av Charge HR nu som standard, så det finns bara en modell för Charge 2. Det hjälper till att hålla nere det stora antalet Fitbit-trackers som finns tillgängliga, vilket blev förvirrande. PurePulse-hjärtfrekvensmonitorn från originalet är tillbaka i denna, och tar med sig kontinuerlig och vilande hjärtfrekvensövervakning.

 

Ett aktivitetsarmband som använder din telefons GPS

Packad med allt du kan önska, förutom inbyggd GPS, täcker detta aktivitetsarmband alla grunderna. Du kan betrakta denna enhet mer av en utveckling än en återuppfinning, men genom att korrigera många av bristerna i originalet visar Charge 2 hur ett otroligt allround-aktivitetsarmband ser ut. Dessutom så kan Fitbit Charge 2 använda din telefons GPS i vad som kallas “kopplad GPS”, så du kan självklart hålla koll på dina löprundor.

 

Konsekventa resultat

Avstånden, stegräkningen och hjärtfrekvensmätningarna är kanske inte de mest exakta, men de är konsekventa – och väldigt användbara. Kombinerat ger de dig ett mätbart sätt att spåra dina framsteg. De nya Cardio Fitness-poängen är också en användbar mätning. Fitbit-appen har också oerhört många alternativ för att hålla dig motiverad.

 

Tyvärr är Fitbit Charge 2 inte vattentät

Den enda riktigt stora besvikelsen är bristen på vattentätning. Charge 2 är bara vattentålig, inte vattentät. Så medan du kan tvätta händerna med den, kan du definitivt inte simma med den.

Fördelar

 • Väldigt konsekventa och precisa mätningar
 • Sleep Stages och Sleep Insights är väldigt användbara funktioner
 • Stor display
 • Utbytbara band
 • Inbyggd pulsmätare
 • Bekväm

Nackdelar

 • Ganska grundläggande notifikationer
 • Vattentålig, inte vattentät

 

 

Garmin Vivofit 3 – ett aktivitetsarmband som du inte behöver ladda

 

Garmin Vivofit är ett till aktivitetsarmband som anslutit sig i kampen för en plats runt din handled. Det schweiziska företaget Garmin är naturligtvis inga främlingar för att skapa dataspårningshårdvara, vare sig det är GPS-packade Edge-cykeldatorer eller Forerunner klockor. Den här gången eliminerar Garmin deras GPS och fokuserar på att räkna steg och att hjälpa människor att göra gradvisa förbättringar i deras dagliga liv.

Du får ett enormt värde till en liten prislapp, och är ett riktigt bra alternativ för ett aktivitetsarmband som mäter kriterierna.

 

Ett billigare alternativ

Om du hoppas på en superklocka är den inte rätt för dig dock, då det är ett billigt aktivitetsarmband, och det gummiaktiga bandet som håller spårningsmodulen ser ganska billigt ut – och det är inte speciellt estetiskt tilltalande. Dessvärre väger den bara 25,5g och det finns små (120-175mm) och stora (152-210mm) bandstorlekar i boxen, och dessa kan bytas med olika färgade band som kostar extra.

 

Vattentät

En av de största fördelarna jämfört med rivaliserande aktivitetsarmband är att du inte behöver ta av det när du är i duschen eller går och simmar. Den är vattentät upp till 50m och du kan egentligen alltid ha det på dig.

 

Garmin Express och Garmin Connect

Det finns två sätt att synkronisera data och det är via Garmin Express appen eller den mer användbara Garmin Connect-smartphone-appen. Connect har funnits tillgängligt på Android och iOS gratis ganska länge nu, och tack och lov har den fått en behövd makeover. Det är en mer rigid plattform jämfört med Fitbit och Jawbone – där det enda tredjepartsstödda programmen som erbjuds är via MyFitnessPal.

I Garmin Connect måste du synkronisera och registrera VivoFit innan du kan använda den. Om du inte har ett befintligt Garmin Connect-konto, innebär det att du konfigurerar ett konto som kräver vanlig, allmän information som vikt och den vanliga tiden när du sover och när du vaknar.

Det finns en community-sektion där du kan hitta utmaningar, ett nyhetsflöde och anslutningar där du kan hitta andra Garmin Connect-användare. Det finns också en LiveTrack-funktion där du kan dela aktiviteter i realtid till inbjudna människor. Detta återfinns i stor utsträckning på webbversionen där du även kan se virtuella poäng som du tjänat, utmaningar och ytterligare rapporter om dagliga, veckovisa och månatliga framsteg. Det är lätt att navigera runt, och verkligen kul att se sina framsteg.

 

1 års batteritid

Det finns två mycket bra skäl att köpa Garmin Vivofit, och dom är skärmen och batterilivslängden. Det betyder att du inte ständigt behöver dra ut din telefon för att kontrollera framsteg eller oroa dig för att Vivofit får slut på batterier precis innan du slutför ditt löpmål.

Garmin Vivofit har hela 1 års batteritid, något som verkligen förändrar allt. Ett bra aktivitetsband bör kunna fungera i bakgrunden, och Vivofit lyckas göra det.

Bristen på bakgrundsbelysning är lite irriterande, men det är ett problem som uppvägs av många andra saker. En av detta är att detta är ett fitnessarmband som kan motivera dig att röra dig mer under dagen med hjälp av de personliga stegmålen, som är betydligt mer effektivt än inaktivitetsfältet som många andra trackers som för närvarande erbjuder.

 

Fördelar

 • Superlång battitid
 • Alltid påslagen display
 • Fungerar bra som klocka
 • Väldigt anpassningsbar interface

Nackdelar

 • Ingen inbyggd pulsmätare

 

 

Polar Loop 2 – extremt prisvärt aktivitetsklocka

De bästa aktivitetsarmbanden passar alla dina behov, oavsett om du vill ha ett aktivitetsarmband som du kan bära hela dagen, oavsett tillfälle, eller du föredrar en avancerad enhet med GPS och avancerade mätningar. Polar Loop 2 är ett perfekt aktivitetsarmband för den som söker ett lite billigare alternativ, och som inte behöver några speciella egenskaper. För den billiga prislappen gör Loop 2 vad du förväntar dig, och inte mycket mer. Men trots det, är det en oerhört prisvärd aktivitetsklocka.

 

Bra på grunderna

Den spårar din aktivitet och hur du sover, ger grundläggande notifikationer från Android och iOS-enheter och föreslår hur lång tid du behöver jogga eller gå innan dagens slut för att nå ditt fitnessmål. Den medföljande Polar Flow-appen har några utmärkta funktioner, och det är en av de största fördelarna. Ett annat stort plus är att Polar Loop 2 är vattentät (WR20), så du kan bära den i poolen, duschen och i havet utan att oroa dig. Trots att många aktivitetsarmband är vattentäta, är detta fortfarande inte en standardfunktion, så vi ser det som en riktig fördel.

 

Polar Loop 2 går att använda utan din telefon

Du kan använda den medföljande kabeln för att synkronisera Loop 2 med en dator, vilket innebär att du inte behöver en mobilenhet att använda den. Men den parar förstås ihop sig via Bluetooth med Android och iOS-enheter om du vill. Du kan ställa in din Loop 2 för att leverera notifikationer från din mobila enhet, även om de är mycket rudimentära. Bandet vibrerar och blinkar ett kort meddelande när ett samtal, ett meddelande eller ett kalendermeddelande kommer upp på din telefon. Det visar inte den faktiska uppringaren, eller det faktiska meddelandet eller händelsen.

Liksom med den originala Polar Loop använder du en sax för att först klippa bandet – för att se till att den passar perfekt runt handleden. Du får med ett mätbandssverktyg för att du inte ska skära av för mycket.

 

Fördelar

 • Utför alla grundfunktioner perfekt
 • Du anpassar storleken på bandet helt efter storleken på din handled
 • Lätt och bekväm att ha på sig
 • Enkelt att para ihop den med en extern pulsmätare

Nackdelar

 • Polar Loop 2 erbjuder tyvärr inte så mycket nytt