Bärbar dator bäst i test: Köpa dator? Den bästa bärbara datorn finns här

 

Uppdaterad: jan 26, 2020 @ 4:56 e m

Dags att köpa en bärbar dator som är bäst i test? Då har du kommit rätt. Vi visar vilken den bästa bärbara datorn är just nu.

Att välja den bästa laptopen är ingen lätt uppgift, och att hitta balans mellan kraft och ett rättvist pris kan göra en skrämmande utmaning även för de mest erfarna köparna.

Med så många val bara några klick bort, har vi gått igenom några av de viktigaste frågorna du borde fråga dig själv när du ska handla en laptop oavsett budet.

[wpsm_comparison_table id=”5″ class=”center-table-align”]

 

Acer Swift 1 – en snygg och väldigt billig laptop

Vad är Acer Swift 1 på denna lista? Det enkla svaret är att Acer Swift 1 är en av de billigaste bärbara datorerna kan du köpa som ser ut ungefär som en MacBook. Den är smal och har en metallram med mycket ljust aluminium, och ser överlag helt fantastisk ut. Där MacBook börjar på runt 9.000 kr för en föråldrad Air 13, kostar Swift 1 endast 5.868 kr. Låt det sjunka in: nästan hälften av priset för Apples billigaste laptop.

 

En ultraslimmad vardagsdator

Självklart gör dess låga CPU-kraft och RAM-minne att Acer Swift 1 är mest lämplig för enklare jobb som att skriva dokument, surfa på webben och streama videos. Men det betyder inte att den inte är ett oerhört bra alternativ för att jobba eller studera på, och ett grymt alternativ för en vardagsdator. Och men med tanke på priset är denna personifiering av en nio eller tio tusen kronors bärbar dator nästan bisarrt övertygande. Priset är av största vikt för Acer Swift 1, och verkligen vad som får den att stå ut. Den här datorn innehåller Intel Pentium CPU, 4 GB RAM och 128GB SSD-minne. Det är absolut inte de mest imponerande specifikationerna, men hårddisken har bra storlek för att vara en billig laptop.

 

Du får oerhört mycket för pengarna

Om en bärbar dator kostar 6000 eller mindre, förväntar vi oss normalt att se något slags tjock plastklump. Målet bör vara en solid, praktisk laptop, inte en flashig en, eller hur? Acer Swift 1 är den bästa laptopen du kan köpa om du vill ha en billig laptop som är extremt snygg och otroligt portabel, men inte har jättehöga krav prestandamässigt. Den har ett otroligt bra pris, men har fortfarande ett skal av fullt aluminium. Locket, tangentbordet på över- och undersidan använder alla plattor av äkta aluminium. Detta är den typ av utseende som gör att du förväntar dig en prislapp på över 8000, inte 5.868 kr.

 

Köp en billig laptop, och få en bärbar dator i aluminium ändå

Acer har en historia av att lyckas införskaffa ett utseende och en känsla av dyrt aluminium för ett lågt pris, och har använt samma taktik på sin 13 tums Chromebook. Panelerna är inte svaga vid första tecken på tryck, och aluminiumet har en anodiserad finish precis som flera av deras populära dyra alternativ. Det har en ljusare, glansigare finish än vissa, men ser ändå riktigt bra ut.

För priset, ser Swift 1 riktigt bra ut, och känns härlig, och det finns inget uppenbart tecken att Acer har gjort jobbet billigt.

 

Tunn och lätt bärbar dator

Dess tjocklek och vikt gör att den enkelt hamnar i “tunn och lätt” kategorin. Swift 1 väger 1,3 kg och är knappt 15 mm tjock. Detta gör den oerhört portabel och enkel att ta med dig vart du än vill, och detta skapar en enorm flexibilitet. Du kan enkelt göra dina dagliga uppgifter, jobba, studera, och titta på videos med den hårdvara som finns tillgänglig, och du kan dessutom göra det i stil, och kunna förlita dig på att batteriet inte sviker.

Fördelar
 • Ofattbart bra pris
 • Slimmad, men stadig design
 • Inbyggd fingeravtrycksläsare
 • Starkt batteri
Nackdelar
 • Inte den starkaste hårdvaran
 • Icke upplyst tangentbord

 

HP Omen 15 – en gaming dator för alla

Nyligen har HP gett hela sin Omen-serie en översyn och utformat en helt ny variant med en ny och mer aggressiv look, kraftfull hårdvara, och en prislapp på mindre än 17.000kr. Utrustad med en Intel Core i5-7300HQ, ett GeForce GTX 1050, och 8 GB RAM är det här kraftpaket nu mer potent än någonsin. Denna prestanda gör den till en självklart kandidat för denna lista. Att packa ett GeForce 1050 i en 15-tums bärbar dator är imponerande, men det är dock ett trick som har gjorts ett par gånger nu. Om du är ute efter den mer robusta 1070 GPU:n, bör du satsa på dess motsvariga 17-tums enhet.

 

Stil och kraft

När NVIDIA presenterade sin Max-Q laptop-arkitektur tidigare i år, sa dom att vi skulle få se spelmaskiner med kraften av en stationär i form av en MacBook Pro, främst tack vare GeForce 10-seriens effektivare GPU. HP:s nya Omen 15 är den senaste produkten under Max-Q paraplyet, och visserligen kan vi hamna där någon dag, men tyvärr är vi inte där riktigt än. Räkna inte bort den på grund av det, dock. Så länge du inte väntar några hypotetiska laptops från framtiden, hittar du en maskin som har en riktigt bra balans mellan stil, kraft och pris. Designen har en bra layout: den är iögonfallande, och helt klart en gaming laptop, men inte överdriven på något sätt eller vis. Det tvåtoniga övre skalet är en del av plast, en del kolfiber och har den blodröda Omen logotypen. Ett stort plus designmässigt är bottenramen, som sluttar inåt under port-ingångarna, vilket betyder att den är smalare på sidorna, där du greppar den när du flyttar omkring laptopen.

 

En speldator som inte bara passar spelare

Helt i rött och svart, är den aggressiv nog att vädja till spelare, men är också simpel nog för alla andra. Detta är en futuristisk design som inte kommer att misstas för en vanlig Notebook, men inte kommer någon heller att reagera om du tar den till ett kafé för att få lite arbete gjort.

Designen kanske inte skriker gaming laptop – Men missta dig inte. Det är en oerhört kraftig dator, som presterar riktigt, riktigt bra i spel.

Den har otroliga fläktar som jobbar förvånansvärt tyst, samt hårdvara som verkligen imponerar för en speldator i denna prisklass. Spelarna där ute kommer att njuta av riktigt hög FPS och hög prestanda i spel och en dator som generellt sett fungerar utmärkt för alla uppgifter. Denna laptop har ett extremt omtryckt tangentbord som dom har implementerat i alla sina Omen laptops, och har verkligen fått beröm för en riktigt högupplösta 4K-skärm. Om du vill ha bra gaming med en oerhört portabel och kraftfull maskin, är det här kanske den bästa laptopen du kan köpa.

Fördelar
 • VR-redo
 • En av dom billigare gaming datorerna med GeForce 1050
 • Bekvämt tangentbord
 • Snygg design
 • Super snabb processor
Nackdelar
 • 4K-skärmen drar mycket batteri
 • Locket är av plast, inte aluminium

 

Macbook Pro 13” (Utan Touch Bar) – Bland det bästa i hela Apples sortiment

Med ett startpris på 14.390kr, ett 1.3-kilos chassi och en lysande Retina-skärm, erbjuder MacBook Pro 13tum den bästa balansen mellan kostnad och funktionalitet i Apples laptop sortiment, och är definitivt en välkommen del av våran lista. Även om den inte har den innovativa Touch Baren, erbjuder den här bärbara datorn nu också Kaby Lake-prestanda tillsammans med en snabb SSD hårddisk och riktigt bra batteritid.

 

Ljus och färgstark skärm

13-tums MacBook Pro har inte Touch Baren som alla pratar om, men det betyder inte att det här inte är en riktigt fantastiskt bärbar dator. Du får en ljusare och färgstarkare skärm än den tidigare 13-tums MacBook Pro, en större pekplatta, bättre högtalare och snabbare prestanda, allt inslaget i en design som är tunnare, lättare och mindre än föregångaren. Batterilivslängden är också fullkomligt fantastisk.

 

Designmässigt otrolig

MacBook Pro ser både klassisk och modern ut. Aluminium kroppen är kompakt, eftersom den har 23 procent mindre volym och är 17 procent tunnare än den tidigare 13-tums Macbook Pro. Det finns en anmärkningsvärd precision i jobbet utfört här, inklusive de små högtalarutgångarna som omger tangentbordet, vilket ger laptopen en slående symmetri. Sedan är locket verkligen oslagbart också.

 

En av de ljusaste skärmarna du kan hitta

Apple säger att bildskärmen på 2560×1600 pixlar på deras 13-tums MacBook Pro är 67 procent ljusare än tidigare, och den är verkligen en av de ljusaste skärmarna du kan hitta. Det registrerar runt 495 nits, vilket är signifikant högre än 385 nits på den senaste modellen. Som jämförelse har Dell XPS 13 bara runt 302 nits, HP Specter x360 har 317 nits och Lenovo Yoga 910 på 292 nits. Dess Retina skärm gör att Macbook Pro antagligen blir den bästa bärbara datorn att köpa om du är ute efter en fulländad display.

Fördelar
 • Bra batteritid
 • Lätt och tunn
 • Bra Retina skärm
 • Bra pris jämfört med tidigare varianten
Nackdelar
 • Bara 2 USB-C portar

 

ASUS Zenbook 3 UX390UA – ultrakompakt, kraftfull och snygg

Zenbook 3 UX390UA är ganska unik bland ultraportabla laptops, då den är en slank och ultrakompakt bärbar dator med Core U-hårdvara, snabb

lagring, massor av RAM och massor av andra riktigt starka egenskaper. Som förväntat, kommer alla dessa saker inte speciellt billigt, heller. Men det är verkligen en elegant och kraftfull dator som helt klart är bland de bästa du kan köpa.

 

Få mycket i ett litet paket

Det finns knappt någon liknande bärbar dator där ute, eftersom denna Zenbook ser fantastiskt ut, är mycket välbyggd och packar snabb hårdvara i en liten kropp, och är mindre och lättare än i stort sett allt med liknande specifikationer. Emellertid har vissa saker förbisetts och den har vissa mindre bra saker, som en liten 12,5-tums skärm och ett litet batteri. Men om du vill ha en ultrakompakt dator som fungerar nästan perfekt i vardagen, måste den här vara på din lista.

 

En otroligt välkonstruerad laptop

Det här är den bäst byggda Zenbooken hittills, och också en av de bästa ultraportabla datorerna som någonsin lanserats av alla tillverkare, inklusive Apple.

Till skillnad från de flesta andra alternativ där ute, är denna laptop en unibody konstruktion (det inre chassit är tillverkat av aluminium, inte plast), med mycket kraft under huven. UX390 är också tunn, väldigt lätt och övergripande mer kompakt än de allra flesta ultraportabla datorerna som finns tillgängliga i butikerna idag, och den väger mindre än ett kilo.

Fördelar
 • Slimmad, snygg
 • Väger under 1 kg
 • Starka specifikationer med riktigt bra prestanda
 • Blir inte speciellt varm
 • Bra högtalare
Nackdelar
 • Fläktarna är nästan alltid igång

 

Speldator och gaming dator

Har du sjukt höga krav på datorprestanda? I så fall är en speldator och gaming dator vad du ska köpa. Det gör att du kan spela de senaste datorspelen utan att det segar ihop, och spelupplevelsen blir fantastisk.

 

Vad du bör tänka på när du ska köpa en bärbar dator

Kompakt nog att bära med dig, men ändå mångsidig nog för att köra krävande applikationer, är en bärbar dator det bästa verktyget för att arbeta eller spela hemma och på vägen. Medan fristående tabletter och smartphones alltid är populära, inser de flesta att allt från att skriva en forskningsrapport till att se video och spela spel fungerar bättre på en bärbar dator. Så vilken typ av bärbar dator bör du skaffa?

Det finns en mängd olika storlekar, funktioner och priser, vilket gör valet av rätt bärbar dator till lite av en utmaning. Därför måste du ta reda på vilka dina behov är. För att göra rätt val, följ dessa steg.

 

Välj en plattform: Mac, Windows eller Chrome OS?

Det här är inte en lätt fråga att svara, speciellt om du inte är bekant med både Mac och PC. Men denna snabba översikt över varje plattforms styrkor och svagheter bör hjälpa till.

De flesta bärbara datorer har ett av tre operativsystem: Windows, Chrome OS eller MacOS (endast för MacBooks). Att välja rätt är en personlig preferens, men här är en snabb sammanfattning av vad som erbjuds.

 

Windows 10

Det mest flexibla operativsystemet, Windows, används på många fler märken och modeller än Chrome OS eller Mac OS X. Windows-laptops varierar i pris från under 2000 till tiotusentals kronor, och erbjuder ett brett utbud av funktioner från pekskärmar till fingeravtrycksläsare till dubbla grafikkort. Windows 10, den senaste versionen av Microsofts flaggskeppsoperativsystem, ger ett antal förbättringar över Windows 7 och 8, inklusive möjligheten att växla mellan tablett- och skrivbordslägen, en omgjord startmeny med levande plattor och den kraftfulla digitala assistenten Cortana. Sedan lanseringen i juli 2015 har Windows 10 också lagt till en rad förbättringar, inklusive möjligheten att använda uppföljningsfrågor med Cortana, leta igneom dinat e-postmeddelanden med naturligt språk och nu kan du även använda din pekpenna nästan överallt.

 

Apple MacOS High Sierra

Alla MacBooks kommer med Apples senaste operativsystem, MacOS High Sierra. Sammantaget erbjuder operativsystemet liknande funktionalitet till Windows 10, men med ett annat gränssnitt som använder en apprad längst ner på skärmen istället för Microsofts Start-meny och aktivitetsfält. Istället för Cortana digital assistent använder Mac-användare Siri. De kan också göra transaktioner med Apple Pay, ta samtal eller meddelanden från sina telefoner och låsa upp sina bärbara datorer med en Apple Watch. MacOS är dock inte gjord för touch, eftersom ingen MacBook kommer med en pekskärm.

 

Chrome OS

Finns på billiga Chromebooks som Samsung Chromebook 3. Googles operativsystem är enkelt och säkert, men mycket mer begränsat än Windows eller MacOS. Användargränssnittet ser mycket ut som Windows med en applikationsmeny, ett skrivbord och möjligheten att dra runt rutorna, men den viktigaste appen den använder är Chrome-webbläsaren. Nackdelen är att många av “webb apparna” du använder inte fungerar särskilt bra offline. Men det har förändrats i flera Chromebooks, inklusive exklusiva, Google PixelBook, som nu kan köra Android-appar.

Om du behöver en enhet för att surfa på webben och kolla e-post, navigera i sociala nätverk och chatta på nätet, är Chromebooks mycket bärbara och tenderar att erbjuda bra batterilivslängd till låga priser. De är också extremt populära hos skolor och föräldrar, eftersom de är svåra för barn att infektera med skadlig kod och de är mer funktionella än de flesta surfplattorna. Om du behöver en Chromebook bör du skaffa en med minst 4 GB RAM och 16 GB lagringsutrymme. En 1920 x 1080 upplösning är att föredra men ovanligt. Betala extra för att få en 2-i-1 om du planerar att använda Android-appar.

 

Välj rätt storlek

Innan du tittar på specifikationer eller prissättning måste du ta reda på hur bärbar du behöver din bärbara dator. Bärbara datorer kategoriseras vanligtvis av sina skärmstorlekar:

11 till 12 tum: De tunnaste och lättaste systemen har 11 till 12 tums skärmar och väger normalt 1 till 1,5kg.

13 till 14 tum: Ger bästa balans mellan bärbarhet och användbarhet, särskilt om du skaffar en bärbar dator som väger mindre än 2kg.

15 tum: Den mest populära storleken, 15-tums bärbara datorer väger vanligen 2 till 3kg. Välj denna storlek om du vill ha en större skärm och du inte planerar på att transportera din bärbara dator allt för ofta.

17 till 18 tum: Om din bärbara dator stannar kvar på ditt skrivbord hela dagen, varje dag, kan ett 17- eller 18-tums system ge dig den typ av bearbetningseffekt du behöver för att spela avancerade spel eller få produktivitet på samma nivå som en arbetsstation.

 

Skaffa en laptop med bra tangentbord och pekplatta

De mest imponerande specifikationerna i världen betyder inte någonting om den bärbara datorn du köper inte har bra ergonomi. Om du planerar på att arbeta mycket på din dator, se till att tangentbordet erbjuder ett bra tangentbord med gott om vertikal förflyttning (avståndet som tangenten åker ner vid tryckning, vanligtvis 1 till 2 mm) och att det erbjuder tillräckligt med utrymme mellan tangenterna.

Leta efter en noggrann pekplatta som inte ger dig en hoppig markör och som reagerar konsekvent på multitouch-gester, t.ex. klämma-och-zooma. Om du köper en bärbar dator, överväg att skaffa en med en pekpinne (aka nub) mellan tangenterna G och H så att du kan navigera runt skrivbordet utan att lyfta fingrarna från tangentbordet.

 

Välj dina specifikationer

Laptop-komponenter som processor, hårddisk, RAM och grafikkort kan förvirra även dom bästa, så må inte dåligt om specifikationerna ser lite ut som en alfabetssoppa för dig.

Här är huvudkomponenterna att hålla koll på.

 

Processor (CPU)

“Hjärnan” i din dator, processorn har ett stort inflytande på prestanda, men beroende på vad du vill göra kan även den billigaste modellen vara tillräckligt bra. Här är en genomgång:

Intel Core i5: Om du letar efter en vanlig bärbar dator med den bästa kombinationen av pris och

prestanda, skaffa en med en Intel Core i5 CPU. Modeller som slutar i U (ex: Core i5-7200U) är de vanligaste. De med ett Y i namnet har låg effekt och har sämre prestanda medan modeller med HQ använder högre watt-antal och finns oftast i tjockare spel- och arbetsstations laptops. Intels nya 8:e generations “Kaby Lake Refresh”-processorer har modellnummer som börjar med 8 (ex: Core i5-8250U) och dubblar antalet kärnor från två till fyra, vilket dramatiskt förbättrar prestanda.

Intel Core i7: Ett steg upp från Core i5, där modeller med siffror som slutar i HQ eller K använder högre watt och har fyra kärnor, vilket möjliggör ännu snabbare prestanda i spel och produktivitet. Det finns också Core i7 Y-serier som har lägre effekt och prestanda. Håll koll på processorer som har en 8:a i modellnumret (ex: Core i7-8250U) eftersom de är en del av Intels senaste 8:e generations Core Series och erbjuder bättre prestanda. 8:e Gen-processorer är dock bara tillgängliga i U-serien just nu.

Intel Core i3: Prestandan är ett steg under Core i5 och likaså är priset. Om du eventuellt kan skaffa en Core i5 rekommenderar vi det.

AMD Ryzen Mobile: En ny uppsättning kort som är utformade för att konkurrera med Intel Core i5 och Core i7.

AMD A, FX eller E-serien finns på billiga bärbara datorer, AMDs processorer – som företaget kallar APU-enheter i stället för CPU-enheter – ger anständig prestanda för pengarna och är tillräckligt bra för surfning, mediavisning och produktivitet.

Intel Pentium / Celeron: Vanliga i bärbara datorer under 4000kr, som erbjuder den långsammaste prestandan, men kan göra huvuduppgifterna som websurfning och lätt dokumentredigering. Om du kan betala mer för att få en Core i3 eller i5, är det mycket bättre.

Intel Core m / Core i5 / i7 “Y-serien”: Låg effekt och låg värme tillåter system med dessa processorer att vara fläktfria. Prestandan är bättre än Celeron, men ett snäpp under den vanliga Core i5 U-serien.

Intel Xeon: Extremt kraftfulla och dyra processorer för stora men portabla arbetsstationer. Om du sysslar med professionell teknik, 3D-modelling eller videoredigering kanske du vill ha en Xeon, men du får inte lika bra batterilivslängd, eller en lätt bärbar dator.

 

Minne (RAM)

Vissa billiga bärbara datorer levereras med endast 2 GB RAM, men du vill helst ha minst 4 GB på en laptop i mellan-prisklassen och 8 GB om du kan spendera lite mer. För de flesta användare är 16GB eller mer onödigt.

 

Hårddisk

Ännu viktigare än din CPU:s hastighet är prestandan av din lagringsenhet. Om du har råd med det och inte behöver massor av internt lagringsutrymme, ta en bärbar dator med en SSD-enhet i stället för en hårddisk, eftersom dom har minst tre gånger hastigheten och du får en mycket snabbare bärbar dator totalt sett. Samtliga datorer vi listar här har SSD, för att göra din dator extremt snabb.

Bland dessa SSD-enheter erbjuder de nyare PCIe x4-enheterna (aka NVME) tredubbla hastigheten på traditionella SATA-enheter. Bärbara datorer under 3000kr använder oftast eMMC-minne, vilket är tekniskt sett är solid state (SSD) men som inte är snabbare än en mekanisk hårddisk.

 

Skärm

Ju fler pixlar du har, desto mer innehåll kan du få plats på skärmen, och desto skarpare kommer det se ut. Tyvärr har de flesta budget datorerna 1366 x 768 skärmar, men om du har råd med det rekommenderar vi att du betalar extra för en skärm som körs på 1920×1080, även känt som full HD eller 1080p. Vissa avancerade bärbara datorer har skärmar som är 2560×1600, 3200×1800 eller till och med 3840×2160, som alla ser otroligt skarpa ut, men förbrukar mer ström, vilket sänker batteriets livslängd.

 

Pekskärm

Om du köper en vanlig bärbar dator, i stället för en 2-i-1, har du inte mycket nytta av en pekskärm och du får 1 till 3 timmar mindre batterilivslängd. På 2-i-1 maskiner kommer pekskärmarna som standard.

 

Grafikkort (GPU)

Om du inte spelar PC-spel, skapar 3D-objekt eller gör högupplöst videoredigering, kommer ett integrerat grafikkort (ett som delar systemminne) att duga. Om du har något av ovanstående behov är dock en grafikprocessor från AMD eller Nvidia avgörande. Precis som med CPU:er finns både grafikkort med hög grafik och låg grafik. Låg-budgets spel eller arbetsstationer har idag vanligtvis Nvidia GTX 1050 medan mellanklassmodeller har GTX 1050 Ti eller GTX 1060 och avancerade modeller har GTX 1070 eller 1080. Nvidia upprätthåller en lista över dess grafikkort från billiga till dyra, liksom AMD.

 

Anslutningar

Medan frånvaron av portar(anslutningar) vanligtvis inte är en deal breaker när du väljer en bärbar dator, är det bra att få de anslutningar du behöver direkt på systemet, i stället för att behöva en massa extra prylar. De flesta vanliga bärbara datorer har USB 3.0-portar och HDMI ut för video. Men allt fler bärbara datorer använder USB Type-C eller Thunderbolt 3-portar som är USB-type C-kompatibla. Att få USB-C är ett stort plus eftersom du kan använda den för att ansluta till universella laddare och dockningsstationer.

 

DVD / Blu-ray-enheter

Få bärbara datorer levereras med optiska enheter, eftersom alla program och filmer är nedladdningsbara. Men om du verkligen behöver läsa / skriva skivor och din bärbara dator inte har en inbyggd DVD-enhet, kan du alltid köpa en extern som du kopplar via USB för en billig peng.

 

Snåla inte på batteritiden

Om du köper en stor laptop som du bara använder nära ett eluttag, behöver du inte oroa dig för batteritiden. Men om du planerar att använda den bärbara datorn i ditt knä eller andra ställen, oavsett om du är hemma och eller borta någonstans, så vill du ha minst 7 timmars batteritid, men allra helst 8+.

[wpsm_comparison_table id=”5″ class=”center-table-align”]