Bilbarnstol bäst i test: Bältesstol och säkra bilbarnstolar

 

Uppdaterad: jan 26, 2020 @ 5:25 e m

Bilbarnstolar är avgörande för barnen. De är speciellt utformade för att ge barn det skydd de behöver för att minska risken för allvarlig skada.

Barn behöver sitt eget speciellt utformade barnbilsäte för att hålla dem säkra i en krasch eftersom deras kroppar inte bara är mindre versioner av vuxna kroppar. Eftersom barnens kroppar befinner sig i de tidiga utvecklingsstadierna behöver de skydd baserat på specifika fysiska egenskaper: olika proportioner – barn har större huvuden och mindre lemmar.

Barnens stora organ finns på också på andra ställen. Barnens ben och muskler är inte helt formade, och därför mer utsatta för skada än vuxna. Barnbarnstolar är utformade för att skydda ett barns mest utsatta områden vid varje stadium av deras utveckling. Ta reda på vilka som gör ett bra jobb – här hittar du de allra bästa bilbarnstolarna.

 

Axkid Minikid: Pålitlig bilbarnstol för maximal säkerhet

Axkid Minikid erbjuder verkligen mycket, i ett någorlunda litet paket, vilket är mycket bra. Installationen är en smula krånglig, men inte alls så komplicerat som man först tror, och när remmarna är installerade är det riktigt okomplicerad. Det kan vara en tight passform om du har en mycket liten bil, men låt oss vara ärliga, hur många föräldrar till småbarn har faktiskt mycket små bilar? Inte många.

Den har ett riktigt bra och smart automatisk justering sele – det finns inget mer oroande än om vare sig selen justerats korrekt eller om selen sitter på rätt plats på ditt barns axlar. Den har även ett “klicka för att passa” system, du behöver bara gunga sätet tills det klickar stopp, och då vet du att sätet inte rör på sig – och det det mycket lättare att installera bilbarnstolen, även om du är ensam.

Minikid är designad för att fungera från 9 månader till cirka 7 år, det är bra valuta för pengarna, och har en mängd funktioner som gör det värt att spendera dina surt förvärvade pengar på – bakåt lutningen, de djupa sid handtagen, och den utökade bakåtriktade alternativet gör det till en mångsidig och givande investering, och du kan vara säker på att du erbjuder ditt barn det ultimata sättet att resa säkert på.

Axkid Minikid har krock testats i enlighet med ECE 4404 och har klarat det rigorösa svenska plus testet – för närvarande den strängaste bilstols standarden, så att du verkligen kan vara säker på att ditt barn reser med den mest pålitliga säkerheten.

Efter att ha installerat bilbarnstolen kommer du att märka hur säker den egentligen är – tjocka remmar och stödbenet gör den till en riktigt robust bilbarnstol som inte rör sig. Det finns mycket djupa sidohandtag, som inte bara stödjer ditt barn i sätet men som också erbjuder ett riktigt bra stötskydd.

 

Besafe iZi plus: Testvinnande bilbarnstol enligt Folksam

I februari 2017 gav Folksam ut sitt test av bilbarnstolar. Detta test är en uppdatering av 2015 års test där iZi plus tillkännagavs som testvinnare. I 2017 är izi plus är fortfarande obesegrad och är deras enda produkt med betyget “bäst i test”.

Folksam har sysslat med forskning om trafiksäkerhet i över 30 år. Syftet med att genomföra sina egna tester är att belysa vanliga frågor om barns säkerhet i bilar genom att titta på verkliga problem. De hoppas kunna ge råd och stöd till föräldrar genom att testa de vanligaste bilbarnstolarna på den svenska marknaden. Folksam testade 22 olika bilbarnstolar i åldrarna 9 månader till 4 år. Izi plus fick alltså otroliga betyg i 2015, och är fortfarande obesegrad i 2017. Det säger det mesta.

Besafes vision är att inga barn blir allvarligt skadade i bilolyckor, och för att uppnå denna säkerhet är högsta prioritet vid utveckling av bilbarnstolar. Efter att ha klarat det svenska plus testet och blivit utsedda till testvinnare för fjärde gången (Folksam 2015 & 2017, Auto motor und sport 2014, bäst-i-test.se 2015), ger iZi plus verkligen högsta säkerhet för ditt barn.

Förutom säkerhetskontroller tog Folksam även hänsyn till andra faktorer. Med poäng från 1 till 4 på de 22 testade platserna bev iZi plus den enda stolen som uppnått en solklar 4:a, och anses nästan som den perfekta bakåtvända bilbarnstolen, med gott om plats för ditt barn.

 

Maxi-Cosi AxissFix Plus: Bilbarnstol som ger ett “wow” intryck

Maxi-Cosi AxissFix var den första av sitt slag och bröt gränserna som den första vridbara bilbarnstolen som också levde upp till i-Size reglerna. Nu söker många föräldrar aktivt efter en vändbar bilbarnstol som är enkel att använda och som har rygg säkerhets kvaliteter.

AxissFix Plus är inställd på att ta allt det bra med denna populära och smarta modell, och förbättra ytterligare. Maxi-Cosi har nu utvecklat en vändbar bilbarnstol som kan användas från födseln, som räddar föräldrars ryggar och plånböcker, samtidigt som deras barn är så säkra som möjligt hela vägen från 0 till 4 år gammal.

Vid det här laget hör vi alla ordet “i-size” regelbundet när man diskuterar bilbarnstolar. i-Size syftar på att göra bilstolar ännu säkrare. Termen avser bilbarnstolar som har klarat nya tester för sidokrockskydd och som kan monteras enkelt, utan fel, med hjälp av Isofix ankarpunkter i bilen. I-size stolar tillåter också barn att resa i säkrare bakåtvänt läge tills minimiåldern på 15 månader gammal (nu en rättslig reglering), men vissa stolar kan tillåta bakåtvänt ännu längre.

AxissFix Plus låter ditt barn resa bakåtvänt fram tills de är 87 cm i höjd (vilket är ungefär två år gammal). Efter det skiner verkligen stolen, när man bara använder snurran för att rotera till ett framåtriktad säte för barn mellan 87 och 105 cm.

Första intrycket av AxissFix plus är definitivt “Wow”! Den långa listan med tillgängliga färger innebär att det finns en stil som passar alla smaker. Maxi-mysig har infört en ny linje av färger som kallas Nomad kollektionen, som är helt fantastisk.

 

Hur länge behöver du använda en bilstol?

I en amerikansk undersökning frågade de nästan 1500 föräldrar denna fråga år 2015, där bara 7% svarade korrekt att barn upp till 12 år eller upp till 1,35 meter behöver använda bilbarnstol. Det är säkrast för ett barn att resa bakåtsittande så länge som möjligt, men nästan hälften (48%) av respondenterna var inte medvetna om detta.

 

Vad händer i en krasch?

Det finns tre steg i varje bilkrasch:

Bilkollision: När en bil träffar ett externt föremål, slutar den att röra på sig mycket plötsligt, vilket leder till ett snabbt stopp.

Mänsklig kollision: Människorna i bilen fortsätter att röra sig i riktningen som de reser i, tills något stoppar dem. Om de är obehindrade, kommer de att krascha in i fixturerna inuti bilen, såsom säten, instrumentbrädan eller andra passagerare. De kan också kastas ut genom fönstren. Detta kan leda till allvarlig skada eller dödsfall.

Intern kollision: Även om en person är fasthållen, fortsätter deras armar, ben, huvuden och inre organ att flytta tills de förlorar fart. Mjuka organ kan alla skadas genom att slå på de ben som omger dem med hög hastighet – till exempel hjärnan i skallen, lungorna i ryggraden, lever och mage i ryggraden och hjärtat i bröstbenet. Därför är det så viktigt att kraschtesta barnbilstolar för att hitta de som erbjuder det optimala skyddet i en krasch.

 

Hur hjälper en bilbarnstol och bilbälte?

Fasthållningssystem – Vuxna säkerhetsbälten och barnbilsstolar – är utformade för att göra tre saker: hålla människor borta från fordonsstrukturen under en krasch och minska deras fart på ett kontrollerat sätt genom att fördela krafterna i en krasch över kroppens starkaste delar, med minsta möjliga skador på mjukvävnaden.

 

Varför kan inte barn bara använda ett säkerhetsbälte för vuxna?

Ett trepunkts säkerhetsbälte är utformat för att hålla en vuxen på plats och förhindra skador genom att sprida krafterna i en krasch över deras starka bäckenben och revben. Barn är för små för att placera vuxenbältet över axlarna och bäckenet korrekt, och deras ben är inte tillräckligt starka för att absorbera kraschens energi utan att påverka sina inre organ. Ett ordentligt barnskyddssystem ger det maximala skyddet för barn när de förändras och växer.

 

Kan jag använda en liggdel istället för ett barnbilsäte?

Experterna är överens om att det säkraste sättet att transportera barn är i en bakåtvänd bilbarnstol. En bra bilbarnstol hjälper till att skydda ditt barn i både frontala kollisioner och sidokollisioner. Liggdelar kan dock vara en bra lösning för nyfödda barn, särskilt för för tidigt födda barn eller de som har medicinska tillstånd, som måste transporteras liggandes. I det här fallet rekommenderar vi något med bra kraschtestresultat. Det finns dock vissa nackdelar med att använda den här typen av bilsits, du måste vara medveten om: En liggdel tar upp mycket utrymme över baksätet, vilket kanske inte är så praktiskt om du måste transportera flera barn. De kan ofta vara ganska omständliga att installera dessutom. 

Ytterligare information finns att hitta här.