Diskmaskin bäst i test

Uppdaterad: okt 25, 2018 @ 1:58 e m

Dags att köpa en diskmaskin som är bäst i test? Då kan du sluta leta. Här ger vi dig svaret om vilken som är den bästa diskmaskinen. Vi förstår precis vad du är ute efter. En diskmaskin som vunnit test efter test, är tyst och kommer göra sitt jobb i många år framöver med enastående diskförmåga. I den här guiden över diskmaskiner listar vi endast märket Bosch. Varför? Svaret är enkelt. Bosch gör de optimala diskmaskinerna.

En diskmaskin är en av de smartaste investeringarna du kan göra för ditt hem. Det sparar inte bara tid och stress jämfört med att diska för hand – för att inte tala om russinfingrar – men det hjälper också till att spara energi och vatten, och det sänker din energianvändning i processen. Det finns hundratals alternativ tillgängliga och att gå igenom dem kan vara lika kul som att hantera en hög med smutsig disk.

Men vet du vad?

Lyckligtvis har vi gjort forskningen åt dig. Kolla in våra val för de främsta diskmaskinerna och upptäck exakt vilken modell som passar dig och ditt hem. Diskmaskiner är mer funktionsrika och smartare än någonsin, vilket kan innebära att det blir svårare att välja. Här nedanför har du 4 riktiga testvinnare, som kommer att ge dig glänsande ren disk.

 

Bosch SMU46CW02S – En riktig tidssparare

Det här är en diskmaskin som du kommer uppskatta om du vill spara tid – och hellre lägga den tiden på annat än just vardagsdisk. Dessutom har den endiskmaskin bäst i test Bosch SMU46CW02S oerhört bekväm ljudnivå på endast 44 dB vilket innebär att du kan ha den även i ett öppet kök/vardagsrum utan att den stör. Dessutom är den energisnål och riktigt miljövänlig. Den använder Zeolith teknik vilket innebär att den använder speciellt miljövänliga mineraler för att göra disken helt torr utan att använda så mycket energi. Detta är även något som inte behöver bytas ut, och räcker under hela diskmaskinens livscykel.

 

Sensorer som anpassar vattennivån

Den här diskmaskinen har en mängd sensor som anpassar vattennivån till den mängd disk du faktiskt har stoppat in, vilket är både bra för miljön och för din plånbok.

Den har även en Half Load funktion vilket innebär att om du väljer att inte fylla hela diskmaskinen så anpassar den inte bara vattennivån – utan den anpassar även hur lång tid diskningen kommer ta. Den har också ett speciellt program som tar bort fett och kalkavlagringar. Tack vare det har du garanterat en diskmaskin som alltid är ren och fin. Dessutom har diskmaskinen något som kallas AquaStop, vilket stänger av vattentillförseln om en läcka skulle uppstå någonstans, så att det aldrig finns någon chans att behöva stå med vatten i hela köket.

 

100 dagars öppet köp

En riktigt bra detalj är att om du köper diskmaskinen och registrerar dig inom 2 veckor, så får du 100 dagar på dig att i lugn och ro känna efter om diskmaskinen är för dig, och om du inte är 100% nöjd så kan du lämna tillbaka den.

Fördelar
 • Diskmaskinen har fått riktigt bra beröm för sin Zeolith teknik
 • Användarvänlig
 • Energisnål
Nackdelar
 • Vissa program tar lite lång tid

 

Bosch SMU46CW01S – För en extra hygienisk disk

Det här är ännu en vardags-underlättare och din främsta vän om du helt enkelt inte gillar att diska. Den är dessutom oerhört bra om du har allergiker i bäst i test tvättmaskin bosch SMU46CW01Sfamiljen, och med bara ett enkelt knapptryck på Hygiene+ knappen får du en extra hygienisk disk. Om du har ont om tid vid t.ex familjemiddagar eller fest och liknande, så finns det även en knapp som heter VarioSpeed Plus, som kan minska disktiden med upp till 66%, även när diskmaskinen är helt fullproppad. Och självklart påverkar det här inte resultatet på något sätt eller vis, men det använder mer energi.

 

Tar enkelt hand om ömtåliga glas

Glasprogrammet Glas40 innebär att du till och med kan diska de allra ömtåligaste kristallglasen, och det allra härligaste är att de kommer ut med en riktigt fin glans också. Torkningen kommer inte lämna några spår heller. Faktiskt så har hela maskinen en fullkomligt unik glas skyddsteknik. För mjukt vatten skapar nämligen glaskorrosion – det är därför som Bosch SMU46CW01S alltid använder sin glasskydd teknik för att kontrollera vattnets hårdhetsgrad. Sedan får vi inte glömma att den även har en värmeväxlare som innebär en ännu skonsammare diskning för glas och porslin. Helt enkelt så ser maskinen till att det inte skapas några temperatursvängningar eller köldchock, för att få den renaste disken möjligt.

Dessutom så har de automatiska programmen en sensor som kollar hur smutsig disken är – och anpassar vattenförbrukningen, vattentemperaturen och disktiden anpassat efter det. Bosch SMU46CW01S sparar massor av vatten och energi, och ger dig det absolut främsta resultatet.

Fördelar
 • Snabb
 • Mycket diskmaskin för pengarna
 • En av de billigaste vinnarna
 • Väldigt bra för glas och porslin

 

Bosch SMU46CI02S – Tyst och miljövänlig

Det här är den perfekta diskmaskinen för dom lite större familjerna på 4+ personer. Den har en bra kapacitet på 13 kuvert som passar den  diskmaskin bäst i test bosch smu46ci02sfamiljestorleken. Maskinen är också ansedd som ett bra köp från Råd&Rön.

Bosch SMU46CI02S är aningen mer avancerad än de andra diskmaskinerna i samma serie. På 44 dB innebär det att det fortfarande är en riktigt tyst diskmaskin. Det här är också ett riktigt bra alternativ för miljövännen då den har miljömärkningen A+++. Bosch SMU46CI02S använder samma Zeolith teknik som vissa andra modeller i Bosch serien för att få disken riktigt torr utan att använda mycket energi. Detta kan du använda gång och gång igen utan att någonsin behöva byta ut den.

Diskmaskinen är självreglerande med en funktion som kallas Machine Care, som själv tar bort både fett och kalkavlagringar. På grund av detta är diskmaskinen alltid ren – utan att du behöver göra något alls!

Spara vatten med ActiveWater-teknologi

Maskinen använder ActiveWater-teknologi som är optimerad fiberteknologi – vilket sparar både vatten och el med hjälp av en stark pump som ökar vattencirkulationen. Dessutom värmer den upp maskinen betydligt snabbare. Detta hjälper till att spara vatten och spara energi, varje gång du använder den. Med hjälp av ActiveWater-teknologin behövs det endast 6.5L vatten för att diska 13 kuvert disk.

Fördelar
 • Rymlig och flexibel
 • Tyst
 • Energisnål

 

Bosch SMU46CI01S – Snygg design

Bosch SMU46CI01S är en diskmaskin för underbyggnad, som har en kapacitet på 13 kuvert. Den här modellen vann Råd & Röns bäst i test av diskmaskin bäst i test BOSCH SMU46CI01Sdiskmaskiner, och av goda skäl! Den här maskinen är riktigt, riktigt bra på att spara vatten och energi, och har dessutom massvis av smarta program för ett enklare vardagsbruk. Alla programmen anpassas till hur smutsig disken är för att aldrig mer än vad som faktiskt behövs.

Den har en riktigt snygg design i rostfritt stål och en riktigt bra kontrollpanel, som är väldigt enkel att använda när du ska välja vilket program du vill använda.

 

Anpassa diskkorgarna efter dina behov

Bosch SMU46CI01S använder VarioFlex inuti maskinen där du kan justera överkorgen i olika höjd för att passa dina behov. Du kan välja om du t.ex har fler vinglas eller fler tallrikar, och anpassa därefter. Den har även elektroniska indikatorer som säger åt dig när det finns behov av salt och sköljmedel. Den har även en riktigt bra barnsäkring, för ett säkrare hem. Dessutom har diskmaskinen en timer som du kan ställa in efter dina behov, så att disken inte behöver stå i diskmaskinen för länge.

Modellen är dessutom självreglerande och tar bort fett och kalkavlagringar på egen hand. Bosch SMU46CI01S har en energimärkning på A++, vilket är bland de högsta på marknaden. Den har dessutom en riktigt bra torkeffekt.

Fördelar
 • Många inställningar
 • Tyst
 • Enkel att montera
Nackdelar
 • Vissa program är aningen långsamma

 

Varför Bosch?

bosch diskmaskin

Bosch tillverkar några av de mest pålitliga diskmaskinerna i branschen. För närvarande rankar amerikanska Consumer Reports Bosch som ett av de mest tillförlitliga diskmaskinvarumärkena baserat på läsarundersökning, och uppskattar att endast 10 procent behöver service under de två första åren. Yale Appliance kom fram till en liknande summa på ett år, 9,6 procent. Bosch har en mycket hög genomsnittlig användarbedömning hittills, på 4,75 stjärnor av fem över 279 recensioner över olika återförsäljare. Det är ett gott tecken på att nya ägare har en jämn och positiv upplevelse. Vi kan inte hitta sådana konsekventa siffror i användarbetyg för andra diskmaskinmärken till det här priset.

 

Varför bör man köpa en diskmaskin?

En diskmaskin är en fenomenal investering. Det sparar dig tid och ansträngning, får din disk renare, sänker din elräkning och sparar energi och vatten. Det är en seger på många fronter.

Dagens maskiner är så mycket effektivare än att tvätta för hand. En vanlig tvättcykel använder cirka 11 liter vatten och 1,25 kilowatt-timmars energi. Att diska vad som uppskattningsvis skulle vara en fullastad diskmaskin för hand använder cirka 102 liter vatten och bränner motsvarande 2,7 kilowatts-timmar för att värma vattnet. Du sparar ca 5.000 liter vatten och 300 kilowatts-timmar energi om året om du kör diskmaskinen fyra gånger per vecka. Det blir faktiskt en hel del pengar du sparar per år.

 

Vad kan man diska i en diskmaskin?

Dessa diskmaskiner är tillverkade med största omsorg, men de kräver lite omsorg och försiktighet för att de ska kunna fungera på bästa möjliga sätt. De flesta vardagliga sakerna kan tvättas i diskmaskin. Men bara för att vara försiktigare, låt oss hjälpa dig med vad som passar i en diskmaskin

Du kan använda följande saker i diskmaskinen:

 • Keramik
 • Glas
 • Porslin
 • Rostfritt stål som , tryckkokare, krukor, pannor etc.
 • Mikrovågsugns-säker plast, glas, melamin etc
 • Andra saker som skedar, babyflaskor, köksartiklar, porslin

Undvik användningen av följande saker i diskmaskinen

 • Guld
 • Silver
 • Aluminium
 • Mässing
 • Koppar
 • Kopparbaserade föremål
 • Brons
 • Akryl

 

Diskmaskin familj

 

Vad gör jag om min diskmaskin luktar illa?

Att tömma diskmaskinen och hitta disk med en dålig lukt är inte allt så ovanligt som man kan tro. Om du aldrig har haft problemet tidigare är den logiska reaktionen att skylla på tillverkaren av den diskmaskin du använder. Ofta är dock dålig lukt biprodukten av en smutsig diskmaskin eller “hårt” vatten.

Med tiden ackumuleras små partiklar av återstående mat i filteret eller sprickorna på maskinen och börjar lukta. Diskmaskinen kan överföra lukten till disken under diskcykeln. Om inte maskinen städas regelbundet kommer lukten att fortsätta.

Såhär löser du problemet;

Rengör filtret.
Ta bort filtret från diskmaskinen och rengör det noggrant med en skurborste, tvål och varmt vatten. Hur du tar bort diskmaskinfiltret varierar efter tillverkare och modell, så kontrollera manualen för diskmaskinen för att se till att du tar bort och byter filter korrekt.

Rengör maskinen.
Om det fortfarande luktar inuti diskmaskinen efter att du har rengjort filtret, är det dags att rengöra maskinen. Använd natriumbikarbonat, diskmedel och vatten och använd denna blandning för att skrubba inuti diskmaskinen, inklusive packningar, hyllor och väggar. Skölj blandningen ur diskmaskinen genom att köra en tom cykel vid den hetaste temperaturen som finns tillgänglig.

 

Tips & fakta kring diskmaskiner

 • 93 procent av nybyggda familjehus inkluderar en diskmaskin. Den senaste tiden i nya bostäder har bidragit till att öka det totala ägandet av diskmaskin, och i dagsläget är det vanligare att ha diskmaskin än inte.
 • Diskmaskiner är utformade för att göra vad du inte vill göra: städa upp den tuffaste kvarvarande maten. Många modeller kan öka vattentemperaturen för bättre rengöring, och vissa modeller placerar tvättarmar och vattenstrålar strategiskt för att rikta sig de värsta grytrrätterna eller havregrynsskålarna.
 • Om du vill att din diskmaskin inte ska stå ut från din köksinredning, anpassa den med köksluckor att matcha. Du kan göra detsamma med kylskåpet.
 • Diskmaskiner har blivit mycket tystare, en välsignelse för husägare med kök öppna till andra rum. Varje tillverkare skapar modeller som är tysta, tystare och tystast.
 • Även om du har ett litet kök finns det en diskmaskin för dig. Smarta modeller tar upp mindre utrymme, liksom diskmaskinslådor. Eller så kan du välja även mindre diskmaskiner som passar ovanpå diskbänken.
 • Gröna maskiner. Nu är det den bästa tiden att köpa diskmaskin: Energieffektiviteten har nästan fördubblats sedan 1994. I studier från USA, från US Department of Energy, uppskattar de att du kommer att återhämta din investering på en medeldyr diskmaskin på tre år.
 • När du designar om ditt kök, var försiktig mot ryggen. Att höja diskmaskinen cirka 35cm från golvet gör att lastning och avlastning blir mycket enklare – och ger dig en bänkskiva som är på en perfekt höjd för mikrovågsugnen.
 • Tror du att du inte behöver justerbara ställningar och hållare i diskmaskinen, samt halvtvättar eller vattenmjukgörare? Kanske inte. Men för lite mer pengar gör de jobbet lite bekvämare. Är inte det i slutändan vad en diskmaskin handlar om?