Uppdaterad: jan 26, 2020 @ 4:48 e m

Dags att köpa ny tvättmaskin? Här får du veta vilken tvättmaskin som är bäst i test, så att du kan köpa den tvättmaskin som passar dina behov och är bra nog att utföra jobbet i många år framöver.

Oavsett om det handlar om en liten mini tvättmaskin som är toppmatad och är smal nog att få plats i badrummet för dig som inte vill att den ska för ta för stor plats, eller en som är kombinerad med torktumlare, så visar vi vilken som är de bästa på marknaden.

Det kanske inte är det roligaste köpet, men det är viktigt att du gör din efterforskning när du köper en ny. Att skaffa en som inte är tillräckligt stor för att hantera dina behov, eller för högljudd för ditt bostadsutrymme – och varje tvätt kommer snabbt att gå från ett jobb som behöver göras till en stor irritation.

För att hjälpa till har vi granskat recensioner på en stor mängd maskiner och steg för steg tagit fram dom som håller måttet. Dessa resultat, tillsammans med köpråden längst ned på sidan, så hjälper vi dig till den rätta. 

Våra utvalda produkter inkluderar modeller från stora märken som LG, Siemens och Bosch, i olika prisklasser. Vi går igenom tvättmaskinens prestanda och vi granskar områden som design, kapacitet och utbud av program.

[wpsm_comparison_table id=”3″ class=”center-table-align”]

LG FH495BDS2 – En tvättmaskin med unik teknologi

Med en kapacitet på 12 kg och ett varvtal på 1400, är denna toppmoderna LG FH495BDS2 tvättmaskin perfekt för stora hushåll som tvättar mycket åt gången. LGs unika “6 Motions”-teknologi använder en kombination av tvättrörelser för specifika program, såsom en skrubbningsfunktion för djuprengöring, en gunga som går fram och tillbaka för dom känsliga kläderna, och massor av andra lägen för att minska buller, snabbare blötläggning och veckreducering. Det finns en separat knapp för vård av veck som du kan lägga till i slutet av varje cykel.

 

Direct Drive

En annan viktig LG-funktion är Direct Drive invertermotorn, vilket tar bort bälten och remskivor till förmån av en direkt motor-till-trumanslutning som är tystare och effektivare. LG har en 10 års garanti på motorn och alla dess delar som standard, eftersom denna typ av motor är otroligt pålitlig bland de tvättmaskiner som finns på marknaden. En bra garanti är oerhört viktigt när du ska köpa tvättmaskin. Användbara program inkluderar en praktisk 30-minuters snabbtvätt för snabb tvätt och en funktion för bättre hud – som utför extra sköljning av eventuellt kvarvarande tvättmedel.

 

En tvättmaskin med självdiagnos

LGs Smart Diagnosis är standard i denna maskin, så att kunderna kan skicka felkodsdata direkt till servicecentret via sin telefon. Om felet är en enkel filterblockering eller ett enkelt problem som användaren kan lösa själv, kan du slippa behöva ringa på hjälp om något blir fel. LG FH495BDS2 handlar om att göra tvätt enklare, och börjar med sin breda öppning som gör det lätt att ladda de största högarna med tvätt. Och om du någonsin har vägt tvätten så vet du hur stor en hög torr tvätt på 12 kg, LGs maximala belastning, kan vara!

 

Fantastisk LCD display

Förutom den riktigt lätthanterliga displayen är LCD-skärmen också skarp och klar, och visar tydliga detaljer angående tvättprogram, temperatur, snurrhastighet och andra alternativ. Tvättningstiden beräknas sedan och visas som både nedräkningstid och procentuell tid genom LCD-skärmen, komplett med en rörlig graf, som ändras med varje steg i tvätten. Interfacen på LCD-skärmen bubblar försiktigt när det sköljs, och snurrar runt lite lätt när den centrifugerar. Det är en fin touch och timmar av kul för hela familjen – särskilt katten. När tvätten är klar kommer maskinen att spela upp ett kort ljud för att informera dig om att tvätten är klar.

Fördelar
 • Extremt stor tvättkapacitet
 • Stort urval av program
 • Grym snurr effektivitet
 • Tyst och pålitlig Direct Drive motor
Nackdelar
 • Halvladd (6kg) är det mest effektiva
 • Inte jättetydliga ekonomiska program

 

Siemens WM14W447DN – Med otroligt låg energikonsumption

Siemens WM14W447DN gör det till ett nöje att köpa en tvättmaskin som är en tysk toppmodell som ger kvalitet i alla kategorier. Maskinen har både den bästa energikonsumtionen – och ett mycket effektivt tvättresultat, samt centrifugering i världsklass. Dessutom har den exceptionellt bra bullerreducering och användarvänlighet. Tvättmaskinen står verkligen ut när det gäller tvättresultat, centrifugation och energianvändning, där dess förmåga att spara vatten i synnerhet påverkar energimärkningen. Maskinen är märkt Energiklass A +++, vilket är det bästa märket på energiskalan bland andra tvättmaskiner.

 

Energiklass A+++

Maskinen uppnådde till och med 30% bättre resultat i test än vad som krävs för att uppnå energiklass A +++. Tvättmaskinen rymmer 7 kg kläder vilket innebär att du kan tvätta högar av kläder på en och samma gång. Tvättmaskinen är mycket enkel att använda, eftersom den är utrustad med en stor och tydlig LED-display, som lätt ger en mycket tydlig överblick av de olika funktionerna. Den har också pekskärm, vilket gör tvättmaskinen extra bekväm att använda.

Siemens WM14W447DN är en av de tvättmaskiner från Siemens som innehåller den innovativa iSensoric tekniken. Den revolutionerande tekniken består av censorer och intelligent programvara som garanterar bra tvättresultat. Du kan till exempel ställa in maskinen på tvättprogram som “Speed ​​Perfect”, vilket innebär att kläderna tvättas 65% snabbare än på ett normalt tvättprogram.

 

Bosch WAT283L8SN – Den stora testvinnaren

Bosch WAT283L8SN är en av de tvättmaskinerna som fick bäst betyg från den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön och Konsumentrådet som den bästa som går att köpa. Båda är överens om att det är en mycket miljövänlig och bra tvättmaskin, särskilt i förhållande till vattenförbrukningen. Tvättmaskinen har energieffektivitet A +++ 30%. A +++ är det bästa resultatet på skalan och 30% betyder att den är 30% effektivare än en A +++ maskin måste vara. Tvättmaskinen har en kapacitet på upp till 8 kilo kläder åt gången. Samtidigt är maskinen utrustad med en funktion som tillåter tvätt på t.ex användning av bara halva trumman, och tvål och vattenförbrukning justeras då till mängden kläder. Detta gör det möjligt att spara vatten, eftersom det undviker att använda mer resurser än nödvändigt. En punkt som tvättmaskinen verkligen fått beröm för i testerna.

 

Perfekt mot allergier

Bosch WAT283L8SN är märkt med AllergyPlus / ECARF kvalitetsstämpel. Den kan därför användas med fördel av personer som har problem med allergi, eftersom det innebär att tvätten blir extra ren och skonsam. Maskinen har en stor LED-skärm, där du enkelt kan använda tvättmaskinen och välja önskat program. Både danska Tænk och svenska Råd & Rön har givit maskinen högt betyg för enkel användning och användarvänlighet, så det är verkligen ett bra val när du ska köpa tvättmaskin.

Maskinen har en självrengörande tvåldispenser, så att du inte behöver rengöra den. En detalj som Råd och Rön var särskilt imponerade över i sin granskning av maskinen.

 

Miele WKB120 NDS – Tvättmaskin med bra garanti

För 9519 kr, är Miele W1 Series WKB120 inte bara en riktigt bra modell som vunnit test efter test – utan den är även ett riktigt bra köp. Med en full 10 års garanti på både delarna och service, är det värt pengarna. Förutom att den är extremt pålitlig är maskinen lätt att använda, den ger enastående ren tvätt, och är mycket effektiv och tyst i drift. Den här tvättmaskinen är verkligen något extra. Miele W1-serien är ett steg upp från W Classic, och WKB120 har en smart design med en öppning i premium Aluminium Silver.

 

Stor och rymlig tvättmaskin

Kontrollpanelen är platt, vilket gör den lämplig för inbyggd installation. Det är en ganska stor maskin med 636 mm djup, så se till att du har tillräckligt med plats för den. Öppningen är extra bred och det gör det väldigt enkelt att lägga in och ta ut dina kläder. Det är en väldigt robust byggd maskin, med gjutjärns motvikter för att stoppa den från att vibrera, och den emaljerade fronten är stryktålig mot rep, syra och korrosion. Det väger in på rejäla 94kg.

De grundläggande tvättprogrammen är lättillgängliga med en roterande ratt. WKB 120 har en större kapacitet (8kg) än Mieles billigare maskiner, även om det inte kan matcha den större familjevänliga kapaciteten hos vissa rivaler. Maskinen kommer att känna igen mindre belastningar och anpassa tvätten i enlighet med detta.

 

Smarta tvättalternativ

Det finns ett bra urval av bra tvättprogram här, bland annat bomull, känslig tvätt, mörka kläder, skjortor, ull , järnminimum, plus 20-minuters Express 20 alternativet. Separata spol- och snurr alternativ finns också, samt en förtvätt. Det finns även ett förstrykningsalternativ, som inte är tillgängligt på billigare modeller, vilket använder Mieles trumma samt ånga för att släta plaggen innan tvätten avslutats. Men det klart – vad annat hade man förväntat sig av en tvättmaskin som är riktigt bra?

Den maximala rotationshastigheten för denna maskin är snabba 1600 varv, vilket ger den en A-värdering för snurr prestation, och hjälper till att minska torktiden. Snurrhastigheten kan enkelt justeras via kontrollpanelen. Förutom konventionella tvättmedel är denna modell kompatibel med CapDosing, som lägger till speciella rengöringsmedel, konditioneringsmedel och tillsatser som använder enstaka kapslar. Maskinen är A klassad +++ för energieffektivitet, men använder faktiskt cirka 10% mindre vatten än de billigare Miele-modellerna. Dess ProfiEco-motor är otroligt tyst – knappt märkbar medan du tvättar, och är ganska tyst medan den centrifugerar också. Det är inte den tystaste som finns – några av de avancerade Bosch- och AEG-maskinerna har slagit det- men det kommer nära.

Fördelar
 • Sparsam
 • Högpresterande
 • Enkel strykning
Nackdelar
 • Inte jättesnabba cyklar

 

WHIRLPOOL TDLR60220 – Toppmatad: prisvärd, liten, och smal

Det här är den aningen mindre varianten jämfört med dom andra som är vinnare, tack vare att det är en liten mini variant som är smal och toppmatad. Den är oerhört prisvärd och man får oerhört mycket för pengarna trots att den är billig jämfört med de med större kapacitet och som är frontmatade. WHIRLPOOL TDLR60220 ligger endast på 6 kg tvättkapacitet, men är verkligen perfekt för en familj på 2-3 personer. Främst tack vare enkelheten av att ha en med en rejäl centrifugering, vilket ger torrare kläder. Det kan inte bli enklare! Du stoppar in kläderna, och plockar sedan ut dom några timmar senare – nytvättade, väldoftande, rena – och allra viktigast – nästan helt och hållet torra.

 

Rekommenderad från Rån & Rön

Den här toppmatade tvättmaskinen har fått toppbetyg av Råd & Rön, som en av den bästa tvättmaskinen som går att köpa och är oerhört enkel att använda. De provade olika material och olika tvättprocesser och konstaterade att WHIRLPOOL TDLR60220 utmärkte sig i alla kategorier som riktigt bra, och för alla tvättuppgifter. Sköljningen är också i toppklass och gör sitt jobb galant. Men om du inte är nöjd så finns det ett alternativ för extra sköljning.Trumman är på 1200 varv per minut och har en kraftig centrifugering. Modellen har fått bra betyg för sin energi- och vattenförbrukning och anses som ett oerhört bra miljöalternativ. Dessutom är det väldigt enkelt att hantera denna mini tvättmaskin.

 

Tar inte upp mycket plats

Det som är så bra med små toppmatade tvättmaskiner är att dom inte tar upp allt för mycket utrymme på bredden. Vissa är hälften så breda som en frontmatad tvättmaskin, vilket ger dig mer frihet i var du vill placera den eftersom de är små i jämförelse. Detta är oerhört bra om du t.ex bor i en lite mindre lägenhet – och blir ännu bättre i kombination med den starka centrifugeringen som skapar torrare tvätt – då du kanske inte har så mycket plats att hänga upp din tvätt på.

Fördelar
 • Tvättar olika sorters tvätt väldigt effektivt
 • Bra sköljning – och tillgång till extra sköljning
 • Lätthanterlig
 • Användarvänlig
Nackdelar
 • Den starka centrifugen kan skada ömtåliga kläder

 

Bosch WVH28420SN: Tvättmaskin kombinerad med torktumlare – kombimaskin i topp klass

Bosch WVH28420SN är en tvättmaskin med torktumlare som är mycket mild och energieffektiv. Tvättmaskinen har en fyllningsmängd på 7 kg och 4 kg torkning. Den är tyst, kraftfull och har en motor som snurrar på upp till 1400 varv per sekund. Tvättmaskinen använder torr luft för att torka tvätten med hjälp av en inbyggda torktumlare som effektivt får tvätten torr. Detta är en torkmaskin som använder Bosch AirCondensation-teknik för att spara vatten jämfört med traditionella torkmaskiner.

 

Kondenstorkning

Så vad är kondenstorkning? Som du kan gissa utifrån namnet, använder kondensatorkning bokstavligen ett system för att kondensera fukten i den heta luften, och förvandla den från en gas till en vätska. Det pumpar sedan vätskan ut genom vattendränet. Tack vare detta finns det ingen anledning till att ha en stor fläkt som oftast krävs för att ta bort varmluften.

Bosch WVH28420SN har en stor LED-display, som visar program stegen, temperaturen, snurr hastigheten, den återstående programtiden, programtimers och den maximala rekommenderade mängden tvätt för det valda programmet. Med timer kan uppstart av programmet utföras upp till 24 timmar i förväg.

VarioSoft Scrubber hanterar en skonsam rengöring och VarioPerfect krymper tvättiden, och skrubbar både snabbare och miljövänligare. Tvättmaskinen har sex tvättprogram anpassade för olika typer av kläder. Varje programstart hanteras individuellt och vattentemperaturen, trummans rotation och blötläggningstiden är alla skräddarsydda för att passa dina tvättbehov. Dessutom medföljer 10 års garanti, vilket är riktigt generöst.

 

 

Frontmatad eller toppmatad tvättmaskin

Utöver det uppenbara – att toppmatade tvättmaskiner öppnas ovanifrån och frontmatade framifrån – så finns det några andra signifikanta skillnader mellan de två stilarna. Dessa distinktioner hjälper dig att göra ett informerat köp, eftersom varje tvättmaskin du tittar på kommer att vara antingen front- eller toppmatad.

 

Kommer din nya tvättmaskin att passa i ditt hem? 

Medan majoriteten av traditionella front- och toppmatade tvättmaskiner mäter ungefär 70cm brett och 80 djupt, är deras höjddimensioner ganska olika. Det beror på att frontmatade modeller har frontmonterade bildskärmar, och topplastmodeller har skärmen på andra ställen.

På grund av denna designskillnad har många frontmatade valfria staplingssatser så att du kan installera din matchande frontmatade torktumlare över tvättmaskinen (ställ alltid torktumlaren ovanpå tvättmaskinen eftersom den väger mindre).

Att stapla dom är perfekt när du har begränsade kvadratmeter, eftersom du kan utnyttja det vertikala utrymmet.

Men det betyder inte att frontmatade endast är lämpliga för trånga utrymmen. Om du hittar en stapelbar tvättmaskin och torktumlare som du gillar, är det också vanligt att installera dem sida vid sida. För toppmatade är en sido vid sido-installation (kanske självklart) ditt enda alternativ.

Obs! Inte alla frontmatade kan staplas, så se till att du dubbelkollar specifikationerna antingen online eller på enhetens förpackning innan du gör ditt köp.

 

Tänk på trummans storlek

Förutom tvättmaskinens yttre dimensioner, kommer du också att behöva tänka på storleken på tvättutrymmet inuti enheten. Exklusive kompakta enheter, av vilka de flesta har en trumma någonstans i 60-kubikcentimeters området, sträcker sig flertalet standardstorlekar för front- och toppmatade idag från ungefär 120 till 150 kubik cm.

Därför är det viktigt att veta hur mycket tvätt du faktiskt tvättar.

Naturligtvis, som tvättmaskinens trumma närmar sig 150 kubikcentimeter, desto lättare kan den hantera större belastningar. Du kommer också att hitta subtila trumstorlekskillnader när du jämför front- och toppmatade. De flesta frontmatade trummor sträcker sig från 128 till 150 kubik cm.

Toppmatade trummor kommer i alla varianter, allt från 97 till 190 kubikcentimeter, och de är komplicerade av det faktum att billigare modeller fortfarande är beroende av en traditionell omrörare – plaststången som sträcker sig från botten av en topp-laddad maskin till toppen av maskinen. Omrörare är ett äldre redskap som är kvar från den senaste generationens tvättmaskinsteknik och de suger upp dyrbara kubikcentimeter från tvättmaskinen. Så, en topplastad med en omrörare har nästan alltid mindre än 140-kubikcentimeters kapacitet, helt enkelt för att omröraren använder en del av det utrymme som vanligtvis är reserverat för kläder.

Toppmatade tvättmaskiner är i allmänhet mindre effektiva eftersom de tenderar att använda mer vatten under rengöringscyklerna än frontmatade.

[wpsm_comparison_table id=”3″ class=”center-table-align”]