bästa robotdammsugaren

Uppdaterad: okt 20, 2018 @ 9:04 f m

Letar du efter den bästa robotdammsugaren? Då har du kommit rätt. Här visar vi vilka som är bäst i test just nu – som gör ditt hem skinande rent, utan att du behöver lyfta dig ur soffan.

Aldrig mer dammsugning. Lösningen är en självgående robotdammsugare. Men vilken robotdammsugare är bäst vad gäller rengöring, användarvänlighet, design och navigering? Vi ger dig svaret till den bästa trådlösa städroboten.

 

Neato botvac d85 – den bästa robotdammsugaren du kan köpaneato robotdammsugare

Neato botvac D-serien markerar en förvånansvärt liten förbättring, men på vad som redan var en redan välrenommerad och otroligt väl ansedd Botvac-linje av robotdammsugare. Därför är den mer än välkommen på våran lista av bästa robotdammsugare. Dess rengörings kapacitet, användarvänlighet, eleganta design, överlägsna navigering och hinder undvikande teknik sätter den långt före konkurrenterna. Införandet av bullerdämpning mekanismer och snurrande sido penslar förfinar ytterligare ett redan etablerat varumärke. Roomba 980 har vissa fördelar som Neato saknar, men där Neato Botvac d85 verkligen står ut, är balansen mellan kvalitet och pris.

 

Billigare än Roomba, men du får ingen app

När det gäller nackdelar är avsaknaden av en fjärrkontroll eller smartphone app en verklig besvikelse. Detta gäller särskilt eftersom det erbjuds av alla andra konkurrerande märken, och även några billigare robotdammsugare. Värt att notera är dock att det är väldigt enkelt att bara böja sig ned och sätta på maskinen, och den är billigare än iRobots Roomba 980, så det kanske jämnar ut sig.

 

Nästa nivå av städning

Den har även en combo borste som är unikt designad för att plocka upp hår från husdjur, och är tystare än de tidigare modellerna, särskilt på hårda golv som trä och kakel. Patenterad laserstyrd teknik skannar och kartlägger rummet, planerar, och rengör metodiskt ditt hem medans den automatiskt flyttar från rum till rum. Neato Botvac d85 har 50% större borste, större inbyggd papperskorg, extra stort filter, och en väldigt exakt rengöringsborste på kanten som plockar upp mer smuts och skräp. Schemalägg dagliga rengöringar eller tryck på en knapp för omedelbar rengöring av flera rum eller plats. Den åker automatiskt tillbaka till laddningsbasen när den är klar eller får lågt på batterier – och om den gör det sistnämnda så återvänder den sedan till den plats där den slutade. Det här är väldigt mycket mer än en trådlös dammsugare – eller till och med en självgående dammsugare;

Det är den bästa robotdammsugaren, och är verkligen en komplett och fulländad städrobot.

Fördelar
 • Extremt välfungerande
 • Neato har byggt vidare på några riktigt bra funktioner
 • Tyst
 • Gör riktigt, riktigt rent
Nackdelar
 • Ej appstyrd
 • Väldigt lik tidigare modellen

 

Cleanmate S800 – svensk innovation och den bästa robotdammsugaren för en mindre pengcleanmate robotdammsugare

Sedan har vi förstår svensktillverkade Cleanmate S800 som kommer in på 1990 kr, vilket gör den till en oerhört billig robotdammsugare. Den har en 4dl behållare med HEPA-filter, dubbla borstar och moppfunktion samt automatiskt & manuell laddning, det betyder att den åker tillbaka till sin laddningsstation helt själv när den är klar. För att inte nämna hur tilltalande dess design är – den är endast 7.5 cm hög, väldigt lätt, och sedan det uppenbara – den tar upp extremt mycket mindre plats än en dammsugare, för ungefär samma pris. Dessutom så reglerar den sina städ effekter automatiskt för olika underlag och dess trappsensor känner av och undviker trappor, så att du inte ska behöva göra någonting alls för. Cleanmate S800 klarar dessutom av att åka över mindre lister och mattor, den har dubbla sidoborstar, timerfunktion, 90 minuters städtid, fjärrkontroll genom appen, och våttorkning.

Cleanmate dödar bakterier med UV-lampor

Nu kommer vi till det allra coolaste. Cleanmate S800 har en UV lampa undertill som dödar bakterier. Låt det sjunka in för en sekund. Den har en UV lampa som dödar bakterier. Hur coolt är inte det? Sedan så finns det också våttorkning alternativet – det är som att moppa golvet! Cleanmate S800 är oerhört bra på att kartlägga sina omgivningar, och trasslar inte in sig i saker så som många andra billiga robotdammsugare gör. Den identifierar hinder och undviker dom innan det blir några problem. Den är inte jättebra på att ta hand om hörn och kanter på det automatiska läget, men det finns ett kant rengöringsläge som tar hand om det.

Med tanke på att den är i samma prisklass som en dammsugare, är den otroligt mycket mer än bara en självgående dammsugare, det är verkligen en städrobot av hög klass. Denna dammsugarrobot gör rent hemma hos dig när du inte är hemma, försök säga åt din dammsugare att göra det!

Allt som allt får du riktigt bra städning för en liten peng! Cleanmate S800 fick 8/10 av M3 i deras lista av robotdammsugare, och konsensuset verkar vara att det här är en extremt prisvärd maskin. Den har gjort bra ifrån sig i alla test av robotdammsugare hittills. Det är en billig robotdammsugare som verkligen inte känns billig – eller presterar som en billig robotdammsugare kan förväntas prestera.

Fördelar
 • Den är otroligt snygg och smidig
 • Prisvärd
 • Lättanvänd
 • Den dödar bakterier med en UV-lampa
Nackdelar
 • Den är inge vidare i hörnen
 • Har vissa problem med mattor

 

iRobot Roomba 980 – den bästa robotdammsugaren på marknadenroomba dammsugare irobot

Den jobbigaste delen av dammsugning är ofta förarbetet. Om du vill undvika att göra tusentals små rörelser med en vanlig dammsugare måste du investera betydande tid på att plocka upp och lägga undan leksaker, städa undan kläderna och kanske t.om flytta möbler. Tyvärr erbjuder många städrobotar inte betydande förbättringar i detta avseende. Deras bruksanvisningar säger åt dig för att städa upp i förväg om du inte vill att din städrobot ska fastna. Men iRobot och Roomba har funnits tillräckligt länge för att kunna hantera detta, och att du inte nödvändigtvis behöver förbereda så mycket. iRobot Roomba 980 håller ditt hus rent med minimal ansträngning från din sida. Om du är villig att lägga ut pengarna, är det det antagligen den bästa robotdammsugaren du kan få tag på. Roomba har blivit synonymt med bra robotdammsugare, och har också gjort väldigt bra ifrån sig i oberoende test av robotdammsugare.

 

Roomba använder kameror för att scanna rummet

980 har samma grundläggande design som dess Roomba föregångare. Den är rund med två huvudborste och en spinnande sidoborste, samt en avtagbar papperskorg och en stor knapp i mitten för att starta och stoppa cyklerna med lätthet. Högst upp på iRobot Roomba 980 hittar du kameran. Det är den som gör att denna dammsugarrobot står ut från mängden – och gör den till kanske den bästa robotdammsugaren. Den är en av dom få robotdammsugare som samarbetar med ditt WiFi för att kartlägga sina omgivningar, för att skapa en så bra städning som möjligt. Dessutom har den hjul med dämpning för att kunna ta sig upp och ned för mindre jämna ytor. Det här är betydligt mer än en trådlös dammsugare.

 

Välfungerande app

Produkten har en ny App, och fungerar riktigt bra med din mobiltelefon. Om det finns vissa delar av ditt hem som du inte vill ha städade så är det bara att ställa in det. Dessutom åker Roomba tillbaka till sin laddningsstation på egen hand om den får slut på batterier under städning. Dessutom har den några riktigt intressanta ljud för när den startar, stannar, backar, eller om det blir några fler.

Allt som allt så städar iRobot Roomba 980 fenomenalt, och det finns en riktigt stor chans att ditt hem kommer bli renare än det någonsin varit, eftersom det nu tar bokstavligen 0 ansträngning att städa.

 

Fördelar
 • Otroligt noggrann städning
 • Tack vare kameran navigerar den som inget annat på marknaden
 • Städning har aldrig varit enklare
 • WiFi-anslutning
 • Riktigt bra app
Nackdelar
 • Trots att den har Wi-Fi anslutning, kamera och fler sensorer, städar den inte jättemycket bättre än sin föregångare

Fortfarande inte helt säker på vilken robotdammsugare som passar dig bäst? Här undertill hittar du våra tips & råd att tänka på som kan hjälpa dig i ditt beslut.

Underhållskrav

dam och robotdammsugareEn del av anledningen till att vi köper robotdammsugare dammsugare är att spara tid. Eller hur? Saken är att robotdammsugare fortfarande kräver lite regelbundet underhåll. Ju nyare robotdammsugaren är, desto mindre underhåll kräver de i allmänhet. Vissa förbättringar inom teknik (filtrering, extraktorer, etc …) minskar belastningen samt erbjuder förbättringar som automatisk återladdning (där robotdammsugaren återvänder till basstationen), vilket kraftigt har minskat mängden fysisk mänsklig kontakt som krävs.

Men även de senaste robotdammsugarna behöver lite uppmärksamhet då och då. De behöver fortfarande tömmas när behållaren är full och filter och vissa andra små delar behöver bytas ut över tiden. Vad vi försöker säga är att du måste vara rimlig med dina förväntningar.

Tänk på marknaden för reservdelar. Etablerade varumärken som iRobot och Neato har en stark sekundärmarknad (mer för iRobot). Du behöver inte skicka tillbaka din robot till tillverkaren. Det är vanligtvis så enkelt som att köpa delen online och titta på en video / skriftliga instruktioner om hur man byter ut den.

 

Automatiska schemaläggningsfunktioner

För vissa robotdammsugare är det lika enkelt som att trycka “start” och låta den utföra sin magi. Men för mer avancerade användare erbjuder många robotdammsugare automatiska schemaläggningsfunktioner.

När du har ställt in din robots schema (dagligen, veckovis, varannan dag, etc …) och matat in den specifika tiden att starta, kommer den automatiskt att sätta igång. Detta är perfekt om du inte har tid och / eller är ute ur huset under dagen.

Generellt sett har nyare robotdammsugare mer schemaläggningsfunktioner.

 

Batteriladdning och strömkravrobotdammsugare laddningsstation

Robotar körs på batterier. Batterier måste laddas om. På grund av detta är det en viktig bit att titta på för att bedöma kvaliteten på en robotdammsugare.

Vilken anständig robotdammsugare som helst kommer att ha en minsta körtid på ca 60 minuter, varefter den kommer att behöva återgå till basen (eller manuellt tas tillbaka till basen av ägaren). Så här kategoriserar vi det:

 • Under 60 minuter = allmänt oacceptabelt
 • 60 minuter = nedre änden, budgetmodeller
 • 60-80 minuter = genomsnittlig cykel, mellanklass
 • 80-90 + minuter = high end, toppklass

Nyare robotdammsugare har också möjlighet att automatiskt återgå till laddningsbasen när batteriet är lågt. De senaste robotdammsugarna kan till och med återvända till basen, ladda upp och fortsätta precis där de slutade. Så här fungerar allmänt hierarkin:

 1. Robotar som kör tills de dör och måste placeras manuellt på sin laddningsbasen
 2. Robotar som kan upptäcka ett lågt batteri och kommer att återgå till basen automatiskt, men måste börja om rengöringscykeln
 3. Robotar som kan upptäcka ett lågt batteri, återgå till basen, och sedan automatiskt återuppta städningen där de slutade.

Som med allt, kommer de avancerade (i allmänhet nyare) robotdammsugarna att ha både längre batterilivslängd och återgå till bas-funktioner. När du letar något billigare är saker och ting lite annorlunda.

 

Rengöringsprestandarobot städar

Detta är en uppenbar och kanske den viktigaste funktionen. Kortfattat, hur bra rengör robotdammsugaren egentligen?

I den höga änden av skalan har du robotdammsugare som kommer mycket nära (i stort sett matchande) rengöringskraften hos en traditionell dammsugare som drivs av en människa. I den högre änden tittar du på Roomba 980, Botvac Connected, Botvac D80, Roomba 880 och Samsung PowerBot.

I den nedre delen har du robotdammsugare som är avsedda för lätt underhålling. Du kommer troligen fortfarande att behöva göra en traditionell dammsugning då och då, så släng inte ut ditt gamla dammsugare riktigt än. Bissell SmartClean eller Neato XV-21 är ett bra exempel på detta.

I mitten har du robotdammsugare som kan erbjuda ett mycket rent hem, men ibland kämpar dom med speciella ytor eller hörn, jämfört med en vanlig dammsugare. Ett bra exempel är Roomba 770.

Det viktigaste är att vara tydlig med dina egna mål. Tänk inte bara på priset, tänk på den tid du sparar också. Ibland är det värt att pressa budgeten lite längre i detta sammanhang.

 

Storleken på dammfacket

Tyvärr behöver dammsugarfack fortfarande tömmas av människor. De har ännu inte uppfunnits ett sätt att kostnadseffektivt bygga en självtömmande robotdammsugare. Det är definitivt en dröm för oss.

Som sådant vill du titta på hur stort en viss robotdammsugares dammfack är innan du köper. För mindre hus och lägenheter – eller hus med minimalt smuts – behöver du inte tömma efter varje cykel.

Bli inte avskräckt av robotdammsugare vars fack fylls upp snabbt (men är fortfarande jämförbara med andra). Det kan också vara ett tecken på att den robotdammsugaren är effektivare när det gäller att samla smuts.

 

Storleken på ditt hemrobot som städar golv

Storlek spelar faktiskt roll när du köper robotdammsugare.

De nyare robotdammsugarna är i allmänhet bättre anpassade till större hem på grund av längre batterilivslängd, automatisk laddning, större dammfack och bättre navigering. Till exempel kan en Roomba 620 vara bra för en 3-rumslägenhet, även om rengöringsmönstret är mindre effektivt.

Både Neato (Botvac) och Roomba har ett flertal gränsmärkningstillbehör som också kan hjälpa en robot att navigera i större områden. För Roomba är det “fyra virtuella väggar” och Botvac har speciell markningstejp.

 

WiFi App Kontroll

Wi-Fi-kontroll är vad alla vill ha dessa dagar. Möjligheten att styra din robot från din smartphone-app är en dröm som äntligen har blivit sann.

Möjligheten att styra din robot från ett WiFi-nätverk innebär att du har live-uppdateringar, systemövervakning och kontroll vid dina fingertoppar.

 

Prissättning

Sist men absolut inte minst bör du tänka över priset. Robotdammsugare sträcker sig från ca 2000kr hela vägen upp till över 10.000kr.

Du kan hitta robotdammsugare för mindre än 2000kr, men de är i allmänhet billigare kopior av den riktiga saken eller konstruerade för lätt rengöringsunderhåll (inte djup rengöring). Bissell SmartClean är ett bra exempel på en produkt i den senare kategorin.

Det finns alltid ett utbyte när det gäller värde. De bästa erbjudandena är ofta förra årets modeller. De är fortfarande moderna nog att ha många av de bästa (och senaste) funktionerna, men saknar bara några av de främsta. Ändå kan du spara en hel del pengar. Roomba 870 är ett bra exempel på detta typ av värde.

 

Föredrar du den mer klassiska städvarianten, med sladd? Här har vi dammsugare som är bäst i test

För dig som vill vara konservativ och fortsätta städa på det traditionella sättet med dammsugare som har sladd, så har vi på sidan med dammsugare som är bäst i test riktigt bra alternativa dammsugare för det.