robotgräsklippare intro

Uppdaterad: okt 25, 2018 @ 2:33 e m

Trött på att klippa gräset? Vi förstår dig, det är knappast på någons lista över dom roligaste sakerna att göra. Så varför inte slippa det helt och hållet? Robotar är ju redan integrerade i samhället. Din bil kan justera sin hastighet automatiskt, din dörr kan låsa upp sig själv när du närmar dig huset, och ditt sprinklersystem kan kolla prognosen och skjuta upp vattningen om det nalkas regn.

Och eftersom ingen gillar att klippa gräset, är ju klippa gräsmattan den perfekta uppgiften för en automatisk robot. Därför har vi sammanställt två stycken produkter för robotgräsklippare bäst i test. Vem vill inte ha en självgående robotklippare som gör jobbet helt och hållet åt dig?

 

 

HUSQVARNA Automower 450xHusqvarna robotdammsugare

Husqvarna Automower 450X är den främsta enheten för att ta hand om gräsmattor på upp till en halv hektar (1,25 hektar). Det tar en hel eftermiddag att klippa den gräsmattan med en vanlig gräsklippare! Det tar flera timmar även med en sittande gräsklippare.

En kvalitetsgräsklippare är flera gånger dyrare än Husqvarna Automower 450X och tar fortfarande flera timmar av din tid varje vecka. En robotgräsklippare kräver ingen investering i tid efter att omkrets-perimetern installerats, och därför är Husqvarna Automower 450X det perfekta valet för att klippa din gräsmatta.

 

Slösa aldrig tid igen

Tänk på alla de sköna sommarkvällarna du har slösat på att klippa gräsmattan, eller alla regniga lördagsmorgnar du behövt kliva ut ur huset för att klippa gräset. En robotgräsklippare kommer att ta hand om alla dessa problem och Husqvarna Automower 450X är den främsta robotgräsklipparen tillgänglig.

Om du hatar gräsklippning, och istället umgås med familjen, slappar i solen i några timmar, eller läser en bok – rekommenderar vi att en robot gör jobbet åt dig, och Husqvarna 450x är det smartaste alternativet du kan hitta.

 

Enorm klippyta

450X kan hantera gräsmattor på upp till 5000 m2 (1,25 hektar). Det är ett territorium lika stort som robotgräsklippare som tar hand om stora offentliga områden och golfbanor; ett exempel på detta är Wiper Ecobot One XHD. Problemet med dessa robotar är att de kommer att sätta dig tillbaka lika mycket som en liten bil. Husqvarna Automower 450X är mycket billigare.

 

Fantastisk app

Husqvarnas app är en av de främsta bland alla robotdammsugare. Du kan ladda ner den från App Store för iOS och Play Store för Android. Appen låter dig schemalägga klippning och visar gräsklippningshistorian. Du kan se exakt var roboten är eller har varit vid en viss tidpunkt.

 

Få en finare klippt gräsmatta än om du gjorde jobbet själv

Robotgräsklipparen är konstruerad för att klippa gräsmattan ofta, mycket oftare än vad du skulle göra med vanlig gräsklippare. Varje gång kommer den att klippa en liten del av gräsbladen. Detta har flera fördelar jämfört med mer sällsynt gräsklippning. Först och främst är gräsklippningen av gräsbladen så liten att de fungerar som ett naturligt gödningsmedel när de faller till marken. Du behöver inte samla in och kasta bort / återvinna gräset, vilket sparar tid. Gräsmattan tar hand om sig själv under ditt Husqvarna Automower 450X! För det andra kommer det att ge mycket bättre totalresultat än en vanlig gräsklippare ger. Gräsmattan kommer inte att utveckla linjer eftersom det är klippt så ofta. Som en sidnot kan det kännas tvärtom de första veckorna, men linjerna försvinner efter 3-4 veckor. Därefter ser din gräsmatta bättre ut än med någon annan enhet. Totalt sett är det mycket imponerade. För de med större gräsmattor och för dem som föredrar mer anpassningsbara inställningar, vinner Husqvarna varje gång.

Fördelar

 • Denna robotgräsklippare får din gräsmatta att se perfekt ut
 • Inget långsiktigt arbete involverat
 • Den kan klippa genom schemaläggning
 • Laddas på bara 75 minuter
 • Den kan klippa på natten och i regnet om du vill, men har en regnsensor om du föredrar att den inte gör det
 • Stöldskyddssystemet avger en siren och skickar GPS-koordinater om någon försöker stjäla den
 • Kan hantera mycket stora gräsmattor
 • Husqvarnas mobilapplikation är mycket bra
 • Kan hantera branta backar
 • Bra batteri, kan klippa länge
 • Ultraljudsbaserad kollisionssensor – roboten navigerar din trädgård supersmidigt

Nackdelar

 • Installationen kan ta en eftermiddag och innebär en hel del pill. Även om det är en avancerad robot, krävs det fortfarande fysiska barrikader att markera vart den ska klippa.

 

 

Robomow RC304 – det billigare alternativetRobotgräsklippare bäst i test

Detta är en mycket högkvalitativ robotklippare från ett företag med ett mycket gott rykte. När det gäller valuta för pengarna är den utomordentlig, och en bra investering för medelstora gräsmattor i Sverige. Vi rekommenderar starkt RC304 baserat på det faktum att den har bra recensioner och har en bra garanti – och det är garanterat en robotgräsklippare av otrolig kvalitet. De extra prylarna är också en fin touch. Det här är den perfekta gräsklipparen för den genomsnittliga storleken på en medelstor nybyggd trädgård, och kommer att hålla den i strålande skick.

 

En självgående robotklippare

Luta dig tillbaka och verkligen känn att det är 2018, när självgående robotklippare gör hela jobbet åt dig. Spara massor av tid, och njut av din tid med familjen istället. Med denna produkt behöver du inte göra någonting alls efter installationen, och allting kommer fungera automatiskt.

 

Klippet

Klippet du får från hos RC304 är briljant och den har massor av bra teknik för att hjälpa till. Kantläget gör det möjligt för klipparen att klippa upp till kanterna, vilket ger en mycket fin finish på till din gräsmatta. Klipphöjden bestämmer du på en enkelt justerbar kontroll som tillåter en gräslängd mellan 15 mm och 60 mm. Denna robot är heller inte rädd för långt gräs om den verkligen behöver städa upp ett område. Det är där många andra robotgräsklippare kämpar mest. Bladet är ett enda blad som dessutom är lätt att byta och väldigt tufft för en bra prestanda. Bladet behöver bytas en gång per år.

 

Funktionerna

Den har några avancerade funktioner och är en utmärkt gräsklippare för att klippa gräsmattor effektivt. Om du gillar massor av prylar så kan det här vara för dig eftersom den har många extrafunktioner jämfört andra modeller på marknaden, inklusive en mycket smart telefonapp!

 

Gräsmatta

RC304 är begränsad till att klippa gräsmattor på upp till 400 kvadratmeter, så om din gräsmatta är under 400 kvadratmeter kommer du bli väldigt nöjd med RC304. Gräsmattorna kan också brytas ner i tre zoner, och RC304 tar sig själv mellan zonerna och klipper områdena innan de återgår till laddstationen.

 

Maximal lutning

RC304 kan hantera en maximal lutningsvinkel på 36%, vilket är ganska standard för robotgräsklippare i denna prisklass. Det är ganska brant men kom ihåg att mäta din gräsmattas sluttningar för att vara säker på att robotdammsugaren kommer att klara av dom. Sensorn kommer att se till att gräsmattan i lutningen klipps lika bra som på platt gräs, och klipparen kommer att balansera för att motverka höjden.

 

Anti-stöld

Detta är inte det billigaste verktyget att lämna framme, och många människor är oroade över säkerheten. RC304 kräver att en PIN-kod matas in för att kunna använda den. Om du inte känner till koden är det hopplöst. Den är också kopplad till basstationen och behöver båda delarna för att den ska fungera. Detta system kommer att avskräcka de flesta potentiella tjuvarna.

 

Regnsensor

Denna modell har en regnsensor och avslutar klippningen när den känner av regn och kommer att börja klippa igen när regnet har försvunnit, och kommer alltid ihåg vart den har och inte har klippt! Detta är en viktig funktion eftersom gräsmattan inte kommer att ha en så fin finish om den skärs när den är våt. Det klippning-schema som du ställer in kommer även det att undvika regnet.

Smartphone App

Det här är en bra funktion som många modeller i samma prisklass inte har. Robomow RC304 kan ställas in och programmeras från var som helst i världen med appen i din smartphone. Om du är ute och känner att du vill ha gräsklippningen klar när du kommer hem så är det bara att säga åt gräsklipparen att sätta igång, och komma hem till den perfekta gräsmattan.

 

Motor och batteri

Motorn är en 200 watts elmotor som är väldigt tyst när den arbetar. Batteriet är ett lithium ferrumbatteri av hög kvalitet och lång livslängd, som tar cirka en timme att ladda och ger en arbetstid på ungefär en timme. Motorn och batteriet behöver inte ha så stor kapacitet för den aningen mindre gräsmattan som denna robotgräsklippare är kapabel att ta hand om.

 

Markera din gräsyta

Gräsmattan är markerad med hjälp av en standard vajer-perimeter för att kartlägga det område du vill klippa. Det här är enkelt att göra och tar inte lång tid. Gräsmattan kan brytas ner i tre zoner som är kopplade till perimetern så att RC304 kan åka runt och hitta de smartaste vägarna för att klippa olika områden. Detta är ett effektivt system som inte kommer göra dig besviken, och fungerar optimalt om du inte har för många hinder i mitten av gräsmattan.

 

Säkerhet

Det finns gott om bra säkerhetsfunktioner på denna modell för att göra det till ett säkert verktyg att lägga till i din samling. Lyft- och lutningssensorerna stänger av bladet omedelbart om klipparen lyfts upp eller lutar så långt att den kan falla. Dessutom stänger stötsensorerna omedelbart av bladet och Robomow kommer att ändra riktning för att undvika mer kontakt. Det finns också ett barnlås på kontrollerna för att undvika att barn leker omkring med dom.

 

Betyg

Robomow RC304 är en av de allra stabilaste robotgräsklipparna du kan få tag på för hushållsbruk. Faktum är att det är en av de mest robusta automatiska produktupplevelserna man kan få, tack vare den genuint användbara app-integrationen. Den klipper gräs, kort eller långt, utan problem och har en fantastisk app.

 

Fördelar

 • Bra för normalstora trädgårdar
 • Bra batteritid
 • Säker
 • Regnsensor

Nackdelar

 • Andra robotdammsugare i samma prisklass kan ta hand om större gräsmattor – även fast dom är av sämre kvalitet

 

Guide till att köpa en robotgräsklippare

Vill du frigöra lite av din tid? Är du medveten om miljön? Robotgräsklippare är svaret! Eftersom de går på batterier behövs det ingen bensin, olja eller förorening. Den här guiden hjälper dig att hitta rätt robotklippare för dig. Innan du köper är det viktigt att överväga flera punkter:

 

Hur fungerar dom?

Robotgräsklippare tenderar att arbeta sig runt din gräsmatta på ett slumpmässigt sätt, vilket hjälper till att förhindra att några hjulmärken bildas. Vanligtvis kan laddstationerna döljas utanför sikt och det finns en perimeter som måste fästas på plats som en del av installationsprocessen. Denna omkrets-tråd berättar för gräsklipparen vart kanterna på din gräsmatta är. Alla robotgräsklippare är marktäckande gräsklippare, vilket innebär att de inte samlar gräset men istället skär det i fina blad och sprider dem för att sönderfalla så att näringsämnena går tillbaka till jorden.

Till exempel Bosch Indego Range är lite annorlunda än normen, eftersom den ger möjlighet att kartlägga din gräsmatta för att hitta den mest effektiva vägen att ta. Detta innebär att gräsklipparen kan arbeta i raka linjer istället för att klippa i slumpmässiga mönster. Denna metod säkerställer att inget gräs kommer att missas i processen.

 

Din gräsmatta

Den goda nyheten är att robotgräsklippare inte kräver att du har en liten, perfekt rektangulär gräsmatta för att få bra resultat. De flesta moderna robotgräsklippare har utformats för att klippa olika gräsarter och även gräsmattor som är märkligt formade. Dessa dagar har robotgräsklippare möjlighet att manövrera runt hinder som blomstersängar, pooler, simbassänger och även barnens leksaker. Robotgräsklippare kan användas på en rad olika gräsmattor. Vissa modeller kan även klippa olika zoner eller områden av din gräsmatta.

En robotgräsklippare kan också klara av extremt stora gräsmattor där du normalt skulle behöva en rejäl åktur på gräsklipparen. Ett bra exempel på en gräsklippare för gräsmattor på stora ytor är just Husqvarna Automower. Dess helautomatiska smarta schemaläggning innebär att du kan luta dig tillbaka och koppla av medan din gräsmatta hålls i perfekt skick under hela växtperioden.

En annan viktig faktor att tänka på med din gräsmatta är huruvida enheten kan hantera backar. Du kan köpa robotgräsklippare som är vanligtvis byggda för relativt plana gräsmattor medan andra kan hantera branta backar.

 

Funktioner

Det är också viktigt att överväga hur lång tid det tar för robotklipparen att laddas och hur mycket gräs den kommer att kunna klippa på en full laddning. Många robotgräsklippare använder den nya litiumjonbatterietekniken vilket innebär att de kan laddas på under en timme. De flesta avancerade robotgräsklippare kan klippa automatiskt genom att arbeta på ett schema. Roboten kommer att lämna sin laddstation, helt själv, och börja klippa, sedan åka tillbaka till sin station när den behöver laddas.

Vissa billigare modeller kan kräva att du fysiskt tar den till stationen för att ladda.

När du köper din robotgräsklippare finns det flera andra funktioner som du kanske vill överväga. Det är viktigt att veta hur hållbar gräsklipparen är i olika väder. Vissa har ett väderbeständigt skydd och en regnsensor och planerar inte att klippa gräsmattan om det regnar.

Om du har små barn runt huset, och vill låta robotgräsklipparen vara obevakad, är det viktigt att se till att den har ett barnskydd som kan hindra barn från att använda maskinen. Vissa modeller har ett användarstyrt stöldskydd, vilket kan innehålla ett inaktiveringssystem som använder ett personligt lösenord och stöds av ett larmsystem.

De flesta robotgräsklippare kan kräva att du trimmar kanterna på gräsmattan, men allt i Robomow-sortimentet klipper upp till gräsmattans kant för rena och städade gränser.

 

Gör din trädgård redo

För att förbereda för din robotgräsklippare, se till att föremål över 10cm höga tas bort från gräsmattan. Se upp för saker som små leksaker, slangar, rör och lätta föremål. Se också till att du fyller dom om du har några stora hål i gräsmattan med antingen lite jord eller sand.

 

Underhållning av din robotgräsklippare

Robotgräsklipparna kräver inte mycket underhåll, eftersom de inte behöver tömma och gräsklipparen inte behöver rengöras. De flesta tillverkare brukar rekommendera att byta bladen en gång om året för att säkerställa att du får ut det mesta av din investering. Robotgräsklippare är elektriska gräsklippare, vilket innebär att ingen olja, bensin eller tändstift måste bytas ut.