Uppdaterad: jan 26, 2020 @ 4:54 e m

Du har bestämt dig för att du vill spela Assassin’s Creed Origins eller Star Wars Battlefront II i fantastiska 4K, eller så är du redo at ta språnget till den virtuella verkligheten. Men vänta! Vilken dator ska du köpa? Vilket grafikkort eller CPU bör du skaffa? Och vad sägs om chassits storlek och uppgraderbarhet?

Innan du investerar en massa pengar i ett helt nytt spelsystem, ta en titt på vår guide för allt om att köpa den bästa gaming datorn för dig.

Vi har sökt igenom hundratals recensioner från experterna, och samlat resultaten över vilka dom bästa speldatorerna är på denna sida.

Dom datorerna som vi gett titeln “bästa speldator” i olika kategorier är alla maskiner som kör alla de senaste spelen på de högsta grafikinställningarna och kommer att fortsätta att göra det under en lång tid, helst flera år. De här datorerna kallas “framtidsskyddade”, då dom anses som en säker investering för framtiden.

[/su_note]

 

ALIENWARE 17 R4 – den bästa datorn för dig med höga krav på gaming

Det finns uppenbarligen en massa saker som är grymma med den här datorn, men vi kommer att fokusera på tre saker som verkligen skiljer denna laptop från de andra i dess bransch, och vad som verkligen gör denna bärbara dator till exceptionell.

Först och främst vill vi prata om byggkvalitet, och av alla 17″ bärbara datorer i denna prisklass, är Alienware allra bäst. Den är inte supertunn eller superlätt, det här är en pansarvagn. Det har fått stål och magnesium på insidan, och kolfiber på utsidan, den den verkligen känns riktigt tålig.

Detta är antagligen den tuffaste 17″ gaming laptopen som någonsin skapats. Alienware belysningen är också cool, det upplysta tangentbordet är alltid kul, och de ljusa remsorna på sidan är särskilt coola. Det kanske inte är en design för alla, men de har gjort det riktigt, riktigt bra.

 

Otrolig kylning

Den andra saken som står ut med denna gaming laptop är prestandan. Den kör Kaby Lake i7 7820 hk och en GTX 1080. Prestandan på denna gaming dator är naturligtvis riktigt bra, men alla bärbara datorer med dessa komponenter kommer att leverera något liknande.

Vad som gör denna laptop speciell, och verkligen gör denna laptop bäst i test, är dess termiska egenskaper.

Datorn presterar verkligen på otroligt låga temperaturer. Fläktljudet på detta system är också bra. Man kan förvänta sig att det skulle vara högljutt på grund av grafikkortet, och det är definitivt inte tyst, men under belastning är det tystare än de flesta bärbara datorer med GTX 1080. Så, du får bra prestanda med bra värme och bra fläktljud.

 

120Hz skärm för optimal spelupplevelse

Det sista som är riktigt bra med denna laptop, och detta är otroligt viktigt, är skärmen. I synnerhet då det är det en quad HD-panel. Det är en LCD-skärm, men innan du skriver av den eftersom det är en LCD skärm, kan vi säga att det är en riktigt bra skärm. Mycket bra färgnoggrannhet, 120 Hz med G-Sync, denna skärm byggdes för spelare. Det finns många gaming laptops där ute med 60Hz skärmar, men att spela på en 120Hz skärm är bara så mycket bättre, och skapar verkligen stor skillnad.

 

En Alienware gaming laptop som ger dig det bästa du kan köpa för pengar

Sammanfattningsvis så kan vi säga att med Alienware 17 R4 får du en av de bäst byggda 17″ gaming laptopen för pengarna. Den är tung, men den är byggd för att hålla. Du får en 17″ skärm som ger en av de bästa spelupplevelserna du kan hitta. Du får det klassiska Alienware tangentbordet som också ger en trevlig skrivupplevelse, och det är lätt att vänja sig vid.

Du får även en solid styrplatta som lyser med RGB-lysdioder. Och inuti får du en Kaby Lake i7 och en GTX 1080 som kyls riktigt fint, så att du bekvämt kan överklocka. Du får även två ram-kortplatser, som är lätta att komma åt och uppgradera. Och så får du ett 99 Wh batteri, vilket är den rättsliga gränsen för att ta med en laptop på ett flygplan, så du kan inte riktigt få större.

Sammantaget är det en riktigt bra bärbar speldator, självklart är den otroligt kraftfull, uppenbarligen är den dyr, men om du är på marknaden för något sådant, som en riktigt high end, toppklass gaming laptop som du kan spela konkurrenskraftigt med, ta en titt på den här, den är riktigt häftig. Om du är en hardcore gamer, skaffa en dator med en 120Hz skärm. Det skapar en enorm skillnad i visuell prestanda.

 

Fördelar
 • Riktigt välbyggd och tålig
 • Bra kylning
 • Extremt tydliga färger på displayen
 • Ett monster när det kommer till prestanda
Nackdelar
 • Begränsat antal portar (ingångar)
 • Stor och tung laddare
 • Laptopen väger mycket

ASUS ROG STRIX: Grym prestanda – i ett kompakt format

ASUS ROG Strix är utformad för att erbjuda solid prestanda i ett paket lättare och mer kompakt än vad de flesta andra 17-tums gaming laptops levererar, då dom är notoriskt kända för att vara bulkiga och tunga. Detta är dock ett svårt recept att behärska, som högpresterande komponenter inte går bra ihop med en tunnare kropp.

Som ett resultat, då ROG STRIX inte visar några spår av att sakta ned eller tappa prestanda under några omständigheter, blir dess yttre temperaturer ganska höga, och det finns helt enkelt ingen väg runt detta, det är bara fysik.

 

Många fördelar

Om du kan leva med den aspekten och det aningen svaga batteriet, är Rog Strix ett riktigt bra val. Byggkvalitet är anständigt, men inte lika bra som de dyraste ROG:sen, återigen en uppoffring som gjordes för att hålla vikten nere. Skärmen å andra sidan är lysande för dagliga aktiviteter, högtalarna är kraftfulla och tangentbordet är ett av de bättre. Kom bara ihåg att en 970M chip är inte tillräckligt för att spela de senaste spelen på 4K upplösningar.

Anpassa dig

Bortsett från de riktigt stora gaming laptopen som Alienware 17, som erbjuder extremt kraftfull grafik, kan denna anses lite begränsad. Så i slutet av dagen måste du veta exakt vad du är ute efter. Om det är en laptop som du kommer att använda i första hand för spel och du inte planerar att flytta på så ofta, bör du satsa på en av de större 17-tums datorerna, som Alienware 17 ovan.

Å andra sidan, om det är en 17-tummare som du kommer att använda i första hand för arbete och multimedia aktiviteter, men du fortfarande vill köra spel på, och inte har något emot att trimma ned på detaljerna, är Asus ROG Strix ett mycket bra alternativ.

Fördelar
 • Otroligt bra byggd
 • Riktigt snygg
 • Imponerande skärm & tangentbord
 • Grymma högtalare

 

Nackdelar
 • Den blir lätt varm
 • Inte den bästa batteritiden

ALIENWARE AURORA R6 – En stationär dator med kraft och genomtänkt design

Alienware har ett rykte för bygga stora, kraftfulla, och dyra datorer, och något som kan anses som lite förbisett är Alienware Aurora linjen, som är betydligt mer kompakta och kostar mindre än deras andra datorer.

Alienware Aurora R6 är verkligen en exceptionell stationär gaming dator, och den har en genomtänkt

design både inifrån och ut.

På utsidan har maskinen ett imponerande utseende, med RGB LED-belysning, skarpa hörn, och galler för luftflöde, och medan den är relativt kompakt jämfört med andra datorer har den fortfarande en riktigt häftig närvaro. Priset är också mycket rimligt för kvaliteten på den maskinen du får.

Liksom Alienware Aurora R5, är Aurora R6 en utmärkt stationär dator för människor som inte vill spendera obscena summor pengar på en helt överdriven dator. Det betyder inte att den är billig – det är den inte, men den har hittat en riktigt bra balans mellan pris och prestanda. Det skräddarsydda chassit som kommer med är attraktivt och iögonfallande utan att vara alltför överdrivet, och det är kompakt nog att enkelt placeras på ett skrivbord, eller att transporteras till ett LAN.

 

Alienware Aurora R6 är en imponerande maskin av riktigt hög kvalité

Flexibiliteten Dell erbjuder för att anpassa specifikationerna av Alienware Aurora R6 är imponerande, om du inte har något emot att spendera lite tid på att efterforska alternativen. Men med tanke på Dell och Alienwares välförtjänta rykte för byggkvalitet, och support och service om något går fel, är Alienware Aurora R6 en fantastisk dator som är framtidssäkrad för de närmaste åren. Det finns verkligen inte mycket fel med denna maskin, då den är mycket genomtänkt när det gäller design, speciellt om du tittar hur välordnad insidan är.

 

Alla delar är perfekt genomtänkta

Det finns en hel del kraft förpackat i den lilla förpackningen, och det känns vilseledande och mystiskt hur Dell har lyckats passa in allt samtidigt som de hållit kylningen och luftflödet så otroligt bra. Lika mycket energi har lagts på det yttre, vilket gör den ser ut som en Alienware dator utan att överdriva med belysning och galen design.

I slutändan är Alienware Aurora R6 helt lysande. Allt som allt finns det inte mycket anledning att inte köpa en Aurora gaming PC, och tack vare Alienwares välkända rykte för byggkvalitet och service bör detta vara ett köp som håller dig uppdaterad de kommande åren.

 

Fördelar
 • Kompakt
 • Bra design
 • Riktigt bra prestanda

 

Nackdelar
 • Musen och tangentbordet som är inkluderade är inte speciellt bra

 

Design

Beroende på din budget kan du få en dator som är lika mycket ett konstverk som en spelmaskin. Företag som bland annat Maingear och Origin PC låter folk beställa sitt system med anpassade färgjobb, flytande kylning, genomskinliga fönster och färgade kablar för att bara nämna några alternativ. Allt detta kommer dock till ett dyrt pris, och därför har vi inte valt att nominera någon av dessa som bästa dator för spel.

 

Spelar PC-storlek verkligen roll?

Stationära datorer finns i flera olika storlekar (full tower, mid tower, mini-tower som tar upp varierande mängder utrymme. Ett medelstort fullt tower som Maingear Rush Super Stock är 60 cm högt och står vertikalt på golvet, medan en dator som Alienware Alpha enkelt kan gömmas undan.

Så vilken storlek ska du välja? Ärligt talat beror det på storleken på rummet din dator kommer att vistas i, liksom vilken typ av specifikationer du vill klämma in i den. Ett full tower ger dig friheten att ha fler och större komponenter: du vet, ett utökat ATX-moderkort, tre GPUer och en massa lagring i funky RAID-konfigurationer, med massor av fläktar och kanske några flytande kylrör och belysning.

Den genomsnittliga höjden för ett mid tower är 45cm, vilket innebär att du fortfarande kan lägga en hel del prylar i chassit men i en mer ekonomisk form. Det genomsnittliga mid tower tar upp betydligt mindre utrymme, vilket innebär att de också ger mindre utrymme för uppgraderingar.

 

Prestanda

För att få superflyt i både traditionella och virtuella spel rekommenderar vi starkt att investerar i antingen AMDs Polaris (RX 550, 560, 570 eller 580)

eller Nvidia Pascal GPU (GTX 1060, 1070, 1080 eller 1080 Ti).

De är dyrare, men de har den kraft du behöver under de kommande åren. Dessutom är det väl värt kostnaden, med tanke på att du vill behålla de 90 fps som behövs för att avvärja simuleringssjuka i VR.

Om du befinner dig på en extra snäv budget kan du dock välja Nvidias nya GTX 1050 eller 1050 Ti GPU-enheter, som vanligtvis säljs för under 1200kr. 1050 Ti kan till och med användas med Oculus Rift, men det uppfyller inte HTC Vives officiella krav.

När det gäller video RAM, bör du ha minst 8GB. Spel som Battlefield 1 och The Witcher 3 kan vara mycket CPU-intensiva, och du behöver lite RAM för att uppnå de högre fps:erna.

För processorer rekommenderar vi Intel Pentium G4560 för ett billigare system och AMD Ryxen 3 1300X för ett mellansystem. Om du vill utnyttja gudarnas kraft, vill du spana in Intels nya 8:e-gen Core i7-processorer, som kommer att kosta dig en del.

 

Vad behöver jag för VR?

Låt oss säga att du vill spela med en av VR-headseten. Oculus Rifts minimikrav är en Intel Core i3-6100 eller AMD FX 3450 CPU, 8 GB RAM med antingen en Nvidia GeForce GTX 960 GPU eller AMD Radeon RX 470 GPU, och åtminstone Windows 8.

Vive har högre minstanivå, och kräver minst en Intel Core i5 4590 eller AMD FX 8350 eller högre, en Nvidia GeForce GTX 970 GPU eller AMD Radeon 290 med 4 GB RAM och Windows 7.

 

Uppgraderingsbarhet

Med tanke på den aktuella uppdateringscykeln för moderkort, GPU, lagring och RAM, kommer du någon gång att byta ut en del eller två för att hålla jämna steg med tiderna. Och när det här tillfället uppstår är jag säker på att du hellre bara spenderar ett par tusen kronor på det glänsande nya AMD- eller Nvidia-kortet i stället för att köpa en helt ny dator.

 

Bärbar dator bäst i test

Behöver du en dator för ett bredare användningsområde, som inte kräver den datorkraft som en dator designad för gaming levererar? I så fall rekommenderar vi att du tar en titt över vår sida om bärbara datorer som är bäst i test.