Strykjärn bäst i test: Ångstrykjärn, steamer [ångstation], och resestrykjärn

 

Uppdaterad: jan 26, 2020 @ 5:28 e m

När det gäller strykjärn bäst i test har vi valt ut 3 kandidater, samt en ångstation, en steamer, och ett resestrykjärn, för att du aldrig ska behöva handskas med irriterande väck och skrynkliga kläder – oavsett om du är ute och reser, eller har kläder som bara vägrar bli fina, hur hårt du än försöker.

Enligt undersökningar är strykning ett av de hushållsarbeten som svenskar hatar mest. Så om synen på din växande tvätthög känns ungefär lika spännande som spöregn, kommer du vara glad att veta att det finns ett sätt att göra uppgiften både enklare och snabbare – och det är att investera i ett anständigt strykjärn.

Vi har valt några drömstrykjärn (samt ångstation, steamer och resestrykjärn) som inte kommer att vara för tunga, eller kännas obehagliga att hålla, speciellt om du gör allt ditt strykande på en och samma gång. Det är lätt att se när vattennivån är låg, och det är lätt att fylla på tanken. Dessa strykjärn har självrengörande system och anti-kalk för att stoppa kalksten från att bygga upp och täppa till ångventilerna – och detta är verkligen någonting du vill ska fungera bra.

Anledningen?

Det gör att ditt strykjärn kommer att hålla sig i bra skick väldigt, väldigt mycket längre. För vi håller med dig om du känner att strykjärn inte är någonting du vill handla allt för ofta. Sladden ska inte vara för kort eller komma i vägen medan du stryker, och det ska vara lätt att städa bort efteråt. Behöver du en automatisk avstängningsfunktion? Vad bra! För det har alla dessa strykjärn. Behöver du ett strykjärn som värms upp oerhört snabbt? Vad bra! För det gör dom också.

Nedantill hittar du en lista med de vinnande produkterna, deras tekniska egenskaper, och det billigaste stället du kan hitta dom.

[wpsm_comparison_table id=”1″ class=”center-table-align”]

Tefal FV5335 AquaSpeed

Denna modell blev krönt som det bästa strykjärnet på danska konsumentmagasinet Taenks lista över strykjärn bäst i test, och har ett rykte för att vara enastående. Dessutom har det ett oerhört iögonfallande pris. AquaSpeed förvandlar skrynkliga kläder till supermjuka tyger som håller sig skrynkelfria även när du har hängt upp dem, allt utan ansträngning, eller ännu viktigare, behovet av att gå över samma ställe igen. Den har också en väldigt bra ångpuff som det fått beröm för i sina priser. Det finns dessutom ingen anledning att oroa dig för kalkskalning, eftersom filtret är effektivt – och det är dessutom lätt att se när det behöver fyllas med vatten.

 

Väldigt snabb uppvärmning

Ingen vill väl vänta på att ens strykjärn tar evigheter att värmas upp? Tefal FV5335 AquaSpeed är ett ångstrykjärn som hettas upp riktigt, riktigt snabbt. Det tar bokstavligen bara sekunder innan du är igång, och redo att stryka! Det finns ett alternativ om du inte vill använda ånga, vilket också fungerar riktigt smidigt. Ställer du sedan in ångfunktionen på detta strykjärn, så kommer det massor av ånga ut för att verkligen komma åt alla veck och skrynklor. Men som med alla kläder så finns det större och mindre veck och skrynklor, och det är därför som det finns en stor knapp under handtaget – och när du håller in den så kommer det ut mer ånga, och ju hårdare du håller in den – ju mer ånga kommer det. Självklart finns det en liten knapp som även sprutar ut vatten, som är väldigt lätt att använda och spruta på dina kläder.

 

Användbara inställningar och självrengöring

Detta strykjärn har även riktigt bra inställningar anpassade för olika typer av material, så om du har några kläder som är mer känsliga än andra kommer du inte ha några problem alls. Strykjärnet har även ett alternativ för självrengöring, vilket innebär att det enda du behöver göra är att göra rensa filtret som sitter på framsidan lite då och då. Dessutom finns det ett antal utmärkta säkerhetsfunktioner, som t.ex att detta ångstrykjärn stänger av sig själv efter 30 sekunder om det skulle välta. Om du är ute efter ett riktigt bra strykjärn så kommer Tefal FV5335 AquaSpeed absolut inte göra dig besviken.

Fördelar
 • Snabb uppvärmning
 • Knapp för mer ånga
 • Väldigt tilltalande pris
Nackdelar
 • Kort sladd

 

Tefal Ultimate Anticalc FV9640

Med detta strykjän kommer du kunna njuta av skrynkelfria kläder om och om igen, då dess Anticalc funktion ser till att strykjärnet alltid levererar av en kvalitet på högsta nivå.

 

Slipp tänka på kalkavlagringar

Det plockar själv upp kalkavlagringar – och allt du behöver göra är att plocka ut en avtagbar del av strykjärnet – och slänga innehållet i papperskorgen. Busenkelt. Det har även en ångspets som är fullkomligt briljant när du vill stryka svåråtkomliga platser såsom fickor, skjortkanter och kragar. Detta är en riktigt stor faktor till varför den är med på denna lista.

 

Ett mångsidigt strykjärn

Med dess självrengörande yta undertill kommer den alltid att ta bort dina veck på nolltid, den glider enkelt över dina kläder, och den tar själv bort fibrer som fastnar på strykjärnet. Dess vertikala ångfunktion gör att det också är väldigt enkelt att stryka både kostymer, slipsar – och till och med gardiner. Inte bara är det ett väldigt mångsidigt ångstrykjärn, men även ett som är väl anpassat till säkerheten i ditt hem. Det har en oerhört bra bas som skapar en väldigt stabil grund att ställa strykjärnet på, och den har en funktion du kan ställa in om du vill att strykjärnet automatiskt ska stänga av sig självt när det inte används, för att ge dig ultimat sinnesro.

Fördelar
 • Otroligt mångsidigt
 • Riktigt bra glid
 • Bra för olika material

 

Philips GC3721

Här har du ett riktigt bra ångstrykjärn som fått toppbetyg av svenska Råd & Rön. Det är ett strykjärn som inte väger speciellt mycket, faktiskt bara 1,8kg, vilket verkligen har uppskattats av konsumenterna. Sladdlängden på denna modell är 2.84 meter, vilket är väldigt mycket längre än vad som faktiskt är branschstandarden – 2m. Detta gör det väldigt mycket enklare att stryka om du helt enkelt inte har tillgång till ett eluttag precis vid din strykbräda.

 

Testvinnare av flera anledningar

Det är mer än en halv meter extra, och det gör verkligen större skillnad än man kan förvänta sig. Det finns även en kabelklämma som verkligen underlättar i upp- och nedpackningen av strykjärnet. Manualen är enastående, och när det kommer till termostat och påfyllning av vatten fick det riktigt bra betyg. Det är väldigt enkelt att ha full kontroll över vattennivån, vilket är oerhört skönt. Dessutom är det ett strykjärn som är oerhört bra på att ta bort kalkavlagringar. Råd & Rön gav denna modell toppbetyg för dess förmåga att motstå repor samt dess generella konstruktionskvalitet och hållbarhet.

Fördelar
 • Enkelt att hålla koll på vattennivån
 • Bra längd på sladden
 • Bra bryggkvalitet
 • Hållbar

 

Ångstation: Tefal GV9060E0

Undersökningar visar att faktiskt bara 20% av alla människor bryr sig om att stryka sina kläder. Anledningen? Dom tycker helt enkelt inte om att göra det. Det är där en ångstation kommer in. Det är det absolut enklaste sättet att stryka dina kläder på. Det finns egentligen bara en inställning och den använder en och samma temperatur för alla material. Och denna ångstation stryker helt perfekt. En ångstation har en extern vattentank – till skillnad från strykjärn – och därför har dom ett betydligt större ångtryck. Dessutom kan du faktiskt enkelt ånga kläder som hänger på en galge utan att ens röra materialet. Visserligen tar dom lite mer plats, och tar längre tid att värma upp.

 

En riktigt kraftfull ångstation

Tefal GV9060E0 är en av de absolut bästa ångstationerna på marknaden, då den har ett riktigt starkt ångtryck, samt en ångproduktion på 120g/minut. Och om detta inte räcker så har den även en ångpuff på 480g/min. Den är därför också ideal för inte bara lätta material, utan även tjocka och tunga sådana. Den glider enkelt på alla ytor, och det är väldigt enkelt att byta ut vattnet. Dessutom är den självrengörande för kalkavlagringar. Så en sak är säker, du kommer inte längre behöva stryka samma veck gång och gång igen utan att få några resultat med denna ångstation. Strykningen har – i all dess bemärkelse – aldrig varit enklare. Tack vare dess stora vattentank kommer du verkligen att kunna använda precis all den ånga som du behöver. Otroligt skönt, och framför allt väldigt effektivt.

Fördelar
 • Otroligt effektiv strykning
 • Tar hand om alla material
 • Högt ångtryck
Nackdelar
 • Tar längre tid att värma upp än strykjärn
 • Tar även upp mer plats

 

Steamer: Philips Steam&Go

Philips Steam&Go är fantastiskt om du vill stryka dina kläder riktigt, riktigt snabbt! Du behöver ingen strykbräda, och du behöver faktiskt inte ens vänta över huvud taget så som med ett strykjärn. Om du har någonting som du vill ha på dig inom 5 minuter, så är det bara att ta upp din Steam&Go, och ta bort veck och skrynklor omedelbart, direkt på galgen. Det kan verkligen inte bli smidigare. Dessutom använder den dess starka ånga till att ta bort både lukt och bakterier. Dessutom är denna steamer oerhört mångsidig och du kan använda den på allt från vinterkläder såsom ytterrockar och handskar till de allra ömtåligaste materialen – och även till dina möbler! Så denna handhållna steamer är verkligen fullkomligt perfekt för att enkelt och snabbt ta bort veck och skrynklor. Utomordentligt – speciellt om du har ont om tid.

Fördelar
 • Strykning har aldrig gått snabbare
 • Tar bort lukt och bakterier
 • Handhållen – du behöver ingen strykbräda
 • Bra mot kläder som är svåra att stryka
 • Steamers är överlag oerhört smidiga

 

Resestykjärn: Electrolux EDBT800

Här har du det bästa resesällskapet – nåväl – åtminstone det mest optimala strykjärnet du kan ta med på din resa! Electrolux EDBT800 är ett strykjärn som är din lojale vän och följer med dig över hela världen, då det är ett resestrykjärn som är oerhört portabelt.

 

Behåll din stil vart du än åker

Ha aldrig veck eller skrynklor på resekläderna igen, och var alltid förberedd. Den har en otroligt bra och kompakt lösning – du fäller helt enkelt ned handtaget och låser. Svårare än så är det inte, den passar verkligen perfekt i resebagaget. Dessutom har den en ångfunktion som de andra ångstrykjärnen, bara att du nu kan göra det vart i världen du än befinner dig. Det är gjord av rostfritt stål och har både 120V och 220-2240V, vad som än passar dig där du befinner dig. Det har även vertikal ånga så du kan använda det enkelt på hängande plagg också.

Den reptåliga stryksulan har ett jättebra glid och tar väl hand om dina kläder, även de mest ömtåliga, vilket skapar en överlag väldigt enkelt och problemfri strykning. Dessutom har detta resestrykjärn flera alternativ och du kan ställa in temperaturen efter behov.

Fördelar
 • Resestykjärn – perfekt att ta med på resan
 • Bra glid
 • Två olika volt-alternativ

Viktiga saker att tänka på när du stryker

De flesta av oss kan stryka, men stryker vi rätt?

Det finns så många lätta fel att göra när du man denna knepiga uppgift. Det är lätt att använda fel temperatur eller att använda en dålig teknik när man inte vet bättre.

Vi är här för att hjälpa dig stryka på rätt sätt. Stryk som ett proffs med dessa praktiska tips.

 

Använd hela strykbrädan

Varför låta kläderna hänga över sidorna på strykbrädan? Var noga med att använda hela strykbrädan genom att placera långa kläder längst längden av strykbrädan.

Den tunnare änden av strykbrädan kan också vara mycket användbar. Den är särskilt bra för att komma åt veck i närheten av ärmhål. Placera din topp eller t-shirt över slutet av brädan, men var försiktig så att du inte sträcker tyget och stryker i de utsträckta sprickorna.

 

Avlägsna brännmärken med ättika

Om du gör ett litet fel när du stryker, är det inte världens ände.

En snabb lösning mot brännmärken är vit vinäger. Doppa en ren trasa i vätskan och placera sedan över fläcken. Var noga med att torka av med en ren del av duken för att undvika att sprida märket.

Torka av med rent, kallt vatten för att slutföra.

 

Använd rätt strykteknik

Ja, det finns verkligen en sak som kallas “strykteknik”. Det rätta sättet att stryka är i långa, raka dragningar.

Undvik att vrida strykjärnet för mycket, eftersom det kan orsaka att tyget sträcker sig. Det kan också skapa nya veck i tyget, vilket blir svårt att ta bort.

 

Kom ihåg att stryka runt dekorativa föremål

De flesta av oss vet att man undviker blixtlås och knappar. Samma råd rekommenderas för detaljering i allmänhet, vare sig det är paljetter, glitter eller mycket fin spets.

Dessa områden kräver ofta inte ens strykning. Om de behöver en snabb strykning, stryk dem ut och in vid låg temperatur.

 

Stryk kläderna in och ut, om möjligt

Har du någonsin märkt en liten glans på mörka kläder efter strykning? Detta orsakas av strykjärnets värme.

Ett enkelt sätt att undvika detta är att stryka in och ut, om möjligt. Detta kommer att bidra till att skydda utseendet på dina plagg och hålla dem i bra skick.

 

Stryk i rätt ordning

 

Vissa saker, som västar, är ganska lätta att hantera, men skjortor är en annan historia.

Om du inte vet vart du ska börja, kom alltid ihåg stryka plagget ut och in. Börja sedan med krage, sedan manschetterna och arbeta därifrån.

Att ha en ordning gör strykprocessen mycket mindre förvirrad, och lättare att hantera som ett resultat.

 

Använd nålar för att säkra dina pläterade plagg

Vi älskar det här tipset! När du stryker ett pläterat föremål, till exempel en pläterad kjol, bör du hålla pläterna på plats med hjälp av nålar.

Detta gör att du kan koncentrera dig på din strykningsteknik utan att behöva bry sig om rörliga pläter.

 

Placera strykbrädan på rätt sätt

Gör inte livet svårare än det behöver vara. Innan du börjar stryka, kontrollera att brädan är i rätt höjd för dig.

Du vill inte böja dig för mycket om möjligt, eftersom det kan orsaka ryggont. Tänk på detta och anpassa strykbrädan efter behov.

Om du lider av ryggsmärta kan andra tillsatser hjälpa till. Tjocka gummistövlar som stöder din vikt, till exempel, hjälper till att minska belastningen.

 

Stryk endast på ena sidan

Vardagliga föremål behöver faktiskt inte mycket strykning alls.

Om ditt plagg ser bra ut efter att ha strukits på ena sidan, stryk inte den andra.

Detta kommer inte bara att spara tid, men strykning kan leda till att dina kläder blir utslitna över tiden. Gör inte mer än du måste.

 

Häng upp eller vik upp dina strykta kläder omedelbart

Du har spenderat en massa tid med att stryka, slösa inte bort det!.

Ha ett urval av galgar i närheten medan du stryker för att kunna hänga upp dina kläder direkt. För de föremålen du inte hänger upp, vika dem direkt på en plan yta och lägg den åt sidan.

Detta kommer att förhindra att kläderna blir skrynkliga igen.

 

Ta bort veck med en hemmagjord spray

Vissa veck behöver lite mer än ett varmt strykjärn.

I de fallen kan en hemmagjord spray gjord av lika delar vitvinäger och vatten vara användbart. Blanda det i en sprayflaska och spraya på områden med särskilt dåliga veck. De kommer försvinna helt när du stryker över dom med ditt varma strykjärn.

 

Stryk i ett väl upplyst rum

Att spendera en timme strykandes i vardagsrummet bara för att se dina kläder fortfarande vara skrynkliga när du tar dem till din garderob är inte idealt.

Att försöka stryka i ett dåligt upplyst rum kan verkligen hindra dina ansträngningar. Det är ofta svårt att upptäcka mindre veck, särskilt på lättare föremål.

Var noga med att ställa din strykbräda i det mest upplysta rummet i huset. Processen blir snabbare och enklare, och du får bättre resultat.

 

Styrk aldrig smutsiga kläder

När vi slänger kläder i tvätten utan att ta bort fläckar, är det osannolikt att de försvinner.

Detsamma gäller för strykning – om du stryker ett plagg som är smutsigt, kommer värmen att göra fläcken permanent.

Det här är lätt att undvika, se bara till att dina kläder är rena innan du börjar.

 

Placera aluminiumfolie på din strykbräda

Alla dessa tips kommer säkert hjälpa dig att korta ned din strykningstid, men här är ett till grymt tips: Stryk din strykbräda med aluminiumfolie.

Eftersom aluminiumfolie är en värmeledare betyder det att värmen från strykjärnet värmer från foliet och därmed “stryker” den andra sidan av plagget när du passerar över det. Detta tar bort behovet av strykning på båda sidor och får bra resultat – prova det!

 

Stryk nedåt i mitten av blusärmarna

En fin, skarp linje mitt i mitten av en skjortärm ser skarpt ut. Gör detsamma med en blus, och resultatet verkar konstigt.

För att undvika dessa styva veck, stryk ner mitten av ärmen i motsats till sömmen.

 

Överväg att stryka stora föremål på ett bord

Om du har ett mycket stort föremål att stryka, till exempel ett lakan eller en duk, överväg att använda ett bord. Om du täcker bordet med handdukar före, för att förhindra brännskador, finns det ingen risk.

 

Stryk 100% bomullskläder medan de fortfarande är fuktiga

Föremål med 100% bomull är mycket enklare att stryka än andra material. Det är inte att säga att de är enkla, dock.

Bomullsveck kan vara extremt svåra att stryka ut. Ett sätt att hjälpa till med detta är att ta itu med dem medan de fortfarande är fuktiga. Värmen kommer att skapa ånga när det kommer i kontakt med vattnet, vilket hjälper vecken att falla ut.

 

Rengör strykjärnet regelbundet

Du har din klänning eller skjorta redo för festen. Den är nyligen tvättad, nu behöver den bara ett strykjärn. Du slår på ditt strykjärn och börjar, bara för att upptäcka att det lämnar märken överallt – vilken mardröm!

Detta kan ofta hända när vi misslyckas med att behålla vårt strykjärn rent. Strykjärn, precis som tvättmaskiner och andra apparater, bör rengöras regelbundet.

Du kan rengöra ditt strykjärn med bikarbonat, topsar och andra hushållsartiklar.

[wpsm_comparison_table id=”1″ class=”center-table-align”]