Uppdaterad: jan 26, 2020 @ 5:24 e m

Är det inte fantastiskt med torra, lena, och sköna kläder? Är det inte ännu bättre om dom blivit så helt utan ansträngning? Vi har valt ut 3 torktumlare som är bäst i test, som alla fått ett konsensus av extremt bra kvalitet av pålitliga källor och användarrecensioner. Alla tre är kondenstumlare & värmepumpstumlare. Dessutom har vi med Råd & Röns toppval av en Bosch torktumlare, och Gorenjes modell som också är en ganska liten torktumlare, för dom mindre hushållen.

Även om de flesta tvättmaskiner och torktumlare säljs i par vet vi att vissa torktumlare är bättre än andra. Det beror på att vi gått igenom hundratals tester och recensioner.

Torktumlare måste göra tre saker: ta bort fukt, håll temperaturen låg och få dina kläder redo att användas på så kort tid som möjligt. Många torktumlare är bra i två av de tre kategorierna, men ett fåtal fungerar bra i alla tre. Det är de maskinerna som vi rekommenderar till våra läsare.

Visst, du kan bara välja den torktumlare som matchar tvättmaskinen du köper. Men om du vill ha tvätten torr utan att förstöra dina kläder eller några väntetider på att de ska vara redo, är de här de främsta torktumlarena just nu.

 

Bosch WTW875M8SN – Otroligt energisnål

Det här är en riktigt, riktigt bra maskin som blivit utsedd som bäst i test av både danska Taenk och svenska Råd & Rön, och har en storlek som passar den medelstora familjen på 3-5 personer. Den har en riktigt bra energiklass, och så stänger den inne värmen och fukten riktigt bra, så att rummet där den är inte blir påverkat alls. Allt som allt är detta bland de allra smartaste alternativen för din nästa torktumlare. Denna Bosch torktumlare är verkligen av extraordinär kvalitet. Energiklass är verkligen viktigt för en torktumlare av högsta klass, och Bosch är superba på det.

 

8kg tvätt

På vänster sida har du vattentanken, i mitten programväljaren, och till höger har du displayen och alla alternativ. Modellen kan torka upp till 8 kg i taget, motsvarande cirka 24 våta t-shirts. För de flesta familjer är denna kapacitet tillräcklig. Den är försedd med en stark trumma och ett foder som båda är skonsamma mot dina kläder och ser till att de inte slits ut vid torkning. Den är också utrustad med sensorstyrd torkning så att den slutar automatiskt när kläderna är så torra som du vill ha dom. Det sparar el, framför allt om du t.ex har en tvättmaskin med stark centrifugering, men det sparar också på kvaliteten av dina kläder, eftersom de inte torkar längre än vad som är nödvändigt.

 

Energiklass A++

Denna torktumlare ligger på den näst högsta energiklassen, A++. Detta beror på den inbyggda värmepumpen som används för att återvinna uppvärmd luft. På detta sätt använder maskinen inte så mycket energi för att återuppvärma luften, så strömförbrukningen hålls nere på så sätt. Samtidigt har den en kondenskapacitet av klass A, vilket är den högsta klassen. Bosch torktumlare har ett rykte av att vara oerhört energieffektiva. Dessutom har den en självrengörande kondensor;

Detta innebär att maskinen själv rengör kondensorn under torkning – så att du alltid är garanterad effektiv torkning, med samma låga energiförbrukning under hela produktens livslängd.

 

En rad olika programinställningar

Denna Bosch torktumlare har många program och flera riktigt bra alternativ. Flera av programmen är givetvis vid olika temperaturer. Förutom de traditionella programmen finns det också flera genvägsprogram, för de typer av kläder och textilier som oftast torkas. Här kan du välja ett program för t,ex handdukar, skjortor och sportkläder. Och så finns det ett program som är effektivt mot rynkor. Upp till två timmar efter torkningen kommer maskinen att se till att dina kläder inte rynkar sig. Alla program är naturligtvis väl beskrivna i bruksanvisningen.

Fördelar
  • Energisnål
  • Stor trumma
  • Bra program
Nackdelar
  • Klena fötter

 

Siemens WT47W568DN – Den torktumlare som ger de mjukaste och skönaste kläderna

Denna torktumlare har också blivit kritikerrosad, främst av danska Taenk, där den fick riktigt bra betyg i alla kategorier. Denna kondenstumlare och värmepumpstumlare har en kapacitet på 8kg, och anses också oerhört energisnål. Där den verkligen står ut från mängden är dess förmåga att göra dina kläder riktigt mjuka och sköna att ha på sig.

 

Enastående display

Den allra smartaste funktionen med denna torktumlare är dess display. Den har en väldigt tydlig och lättanvänd display där du kan se allt du behöver veta som antal varv, temperatur och tid kvar. Dessutom kan du välja på ett riktigt bra urval av olika program som bör kunna passa alla familjer. Dessutom är det väldigt lätt att ställa in timern med denna display, vilket innebär att du kan ställa in allting så att det passar tin tidsram – och att kläderna inte behöver ligga och bli skrynkliga.

Tekniskt sett så är det en strålande torktumlare;

Den använder sig av SoftDry teknik vilket innebär att dina kläder blir oerhört mjuka – och självfallet riktigt torra när du plockar ut dom.

 

Skonsam torkning med SoftDry

SoftDry är ett oerhört skonsamt sätt att torka dina kläder på. Vad SoftDry gör är att det säkrar en permanent luftström, vilket också ser till att temperaturen håller sig konstant under torkningen. Dessutom har den AutoDry, vilket innebär att torktumlaren själv mäter hur fuktiga eller torra dina kläder är, och anpassar sig efter det, helt automatiskt. Det är därför den är så oerhört energisnål. Dessutom har den en sensor som helt enkelt stänger av maskinen när kläderna är tillräckligt torra. Sedan får vi inte glömma dess antiVibration, vilket kort och gott innebär att denna torktumlare inte vibrerar så mycket, vilket inte bara gör den stabil – men också oerhört tyst!

Fördelar
  • Extremt bra kondensationseffektivitet
  • Bra om du har husdjur
  • Många program

 

Gorenje D76SY2B – Konsumentvinnaren

Här har vi vad många anses som konsumentvinnaren – en torktumlare som fått otroliga recensioner av användarna. Det som står ut allra mest är att den är svart, vilket är en symbol för att den vill stå ut ur mängden – och det gör den! Den har en riktigt stor och klar LED-Display som ger dig en riktigt bra överblick över programmen och vad dom olika torkmöjligheterna är, och det finns massor av bra val för olika textiler. Denna torktumlare har en 7kg torkkapacitet, och är en relativt liten torktumlare, och passar utmärkt för ett hushåll på 2-3 personer.

 

 

En torktumlare som anpassar sig efter dina kläder

Gorenje D76SY2B använder sig av SensorIQ, vilket innebär att maskinen anpassar sig helt och hållet efter dina kläder och hur fuktiga dom är. Sensorn ser till att maskinen stänger av sig när kläderna är precis så torra som du vill ha dom.

 Det finns några riktigt intressanta alternativ att välja på när det kommer till hur torra du vill ha dina kläder. Några av alternativen är “strykklart”, “torrt”, “skåptorrt” och helt enkelt “mycket torrt”. När dina kläder nått vad maskinen anser är tillräckligt för att nå dessa nivåer, stänger den av sig, och informerar dig om att kläderna är klara. Dessutom har den en 24-timmars timer så att du kan se till att kläderna är klara precis när du vill att dom är klara.

 

Otrolig kondensförmåga

Det är en kondenstumlare med en riktigt bra kondensförmåga (klass A) vilket innebär att du inte får en maskin som avger en massa fukt i ditt hem. Dessutom är det en värmepumpstumlare med en riktigt bra värmepump – som har både en fantastisk uppvärmingsdel och en riktigt bra avkylningsdel. Tack vare detta har den ungefär 40% lägre energiförbrukning än många andra torktumlare. Inte nog med det- denna torktumlare har även 3D filter, Twinair teknologi, och självfallet en himla massa mer!

Fördelar
  • Bra värmepump
  • 3d filter
  • Lättanvänd

 

Hitta rätt torktumlare för dig

 

Viktiga funktioner

De flesta moderna torkare har ett skrynkelskydd där de slänger in en tvätt efter en cykel för att förhindra rynkning, så du behöver inte oroa dig för att komma hem till en massa skrynkliga kläder. Vissa torktumlare tillåter dig också att försena starten på en last så att du kan tajma dess avslut, eller när någon annan kommer hem.

De främsta torktumlarna har ett generöst urval av cykler så att du kan anpassa inställningarna till vilken typ av tvätt du torkar. Vissa torktumlare har trumljus så att du kan se om du till exempel råkar lämnar en strumpa. Andra bra egenskaper att leta efter inkluderar: en vändbar dörr, vibrationsreducering, ett barnlås och en signal för avslutad cykel för att låta dig veta att det är dags att samla in din tvätt.

Design & Utseende

Förutom att hitta rätt torktumlare för dig och din familj vill du ha en torktumlare som ser trevlig ut och kompletterar det rum den står i. Dessutom, om du har en tvättmaskin-torktumlare kombination, skapar matchande par en fin estetik. Det händer ofta att dessa apparater står kök och andra områden där människor ser dem, så de borde inte stå ut för mycket i rummet.

Designen ska vara praktisk och enkel, med en intuitiv kontrollpanel som enkelt låter dig utföra funktioner som att lägga till ånga eller aktivera rynkreducering.

Energieffektivitet

Under de senaste åren har företag utvecklat torktumlare som minskar användningen av el så att du kan spara pengar på elräkningar. Högkvalitativa torktumlare har avancerade sensorsystem som övervakar fuktinnehållet i kläder och stoppar cykeln när dina kläder är torra, vilket resulterar i betydande energibesparingar. Filter och skydd mot täppning hjälper också till att spara energi (och skydda mot brandrisker) genom att hålla luftvägarna rena.