Vinterdäck bäst i test: Billiga dubbdäck (vinterhjul) och friktionsdäck (dubbfria) för vinter

 

Uppdaterad: jan 26, 2020 @ 5:10 e m

Chansen är stora att du inte tänker på dina däck så ofta som du borde. Oavsett om du i dagsläget kör med de dyraste vinterdäcken tillgängliga, eller om du bett ditt lokala garage gräva från något gammalt från lagret, du kommer säkert att dra nytta av en snabbkurs i vilka däck som passar bäst för att hålla dig och din familj säker i alla väder.

När vi går igenom hösten och mot vintern blir däcken viktigare än någonsin, särskilt för ägare av tyngre fordon. Här hittar du allt du behöver veta.

Är du ute efter ett par nya vinterdäck? Då har du hittat helt rätt! Det här är de främsta alternativen för vinterdäck bäst i test, där testvinnaren är Nokian Hakkapeliitta 9 som inte bara vunnit för dess otroliga kvalitet som superba vinterhjul, men även som billiga dubbdäck. För dubbfria friktionsdäck vann även där Nokian: med deras däck Hakkapelliitta R2.

 

Vinterdäck: dubbdäcket NOKIAN HAKKAPELIITTA 9 

Hur mycket teknik kan gå in i en liten bit av härdat stål? Om ditt däckföretag tillverkar vinterdäck och har ett mål på 10 procent förbättrad däckprestanda varje år, är svaret mycket, tydligen. Bland de många förbättringarna till vinterdäcken Nokian Hakkepeliitta 9, som ersätter de mycket respekterade Hakkepeliitta 8, är den senaste generationen dubbar. För H9, som det kallas internt, får dubbarna två nya former, ett nytt monteringsschema och två olika storlekar. För första gången får du olika dubbar på utsidan av slitbanan än på insidan. Matti Morri, Nokian Tyres-ingenjören som kallas Herr Däck av hans anställda, sa att hans team riktade sig på förbättringar av trafikbuller, hantering, bromsning och acceleration. Han har tydligen gjort ett bra jobb då däcket flera gånger krönts som testvinnande vinterdäck.

Ett av de första områdena som de fokuserade på var dubbarna. Vad hans team hittade var två brister i den tidigare designen, vilket innefattade en härdad metallsticka som sticker ut från en rund monteringsfläns. Detta förhindrade full penetration av isen. Den nya versionen säkerställa att dubbarna gräver in i isen istället för att flänsen studsar över den. Gummit i sig fick också några förbättringar, både i slitbanedesign och i ämnet det använder för ytgrepp. Ämnet heter Green Elastomeric Plasticizer, och använder en betydande andel canolaolja. Detta nya ämne förbättrar däckets flexibilitet på hala vägar. Mönstret på H9 är också nytt för ett ännu bättre grepp.

Det nya Nokian Hakkapeliitta 9-vinterdäcket anpassar sig till alla vinterformer på ett skickligt och balanserat sätt. Det unika, patenterade Nokian Tyres Functional Stud Concept ligger i hjärtat av den nya produkten.

 

Bra men billiga dubbdäck

Man får ju inte glömma att priset är oerhört viktigt när man köper en produkt, och trots att Nokian levererar relativt billiga dubbdäck, är dom verkligen av superb kvalitet. Billiga dubbdäck som också ger en bra körglädje och utomordentlig säkerhet är verkligen svårt att få tag på – men Nokian har lyckats med det.

 

Naturligt, som om de formats av evolutionen

Nokian Hakkapeliitta 9 har ett unikt, patenterat dubbelt dubbgrepp. De två olika typerna av dubbar ger ett optimalt grepp i både kurvor och på raksträckor. Men det finns även fler innovationer;

 

Nokian Tyres Functional Stud Concept: Extremt vintergrepp

Däcket har en dedikerad skräddarsydd dubb för centrum av slitbanan och en separat dubb för axelområdena. Förutom ett utmärkt grepp säkerställer de olika dubbarna, som arbetar ihop, bättre resultat vid bromsning, acceleration och svängning på isiga och snöiga ytor.

 

Snow grip booster: Utmärkt grepp på snö

Skärningarna på båda sidor av mittenblocken i mitten av slitbanan ger skarpare kanter som förbättrar greppet på snö.

 

Eco Stud 9 Concept: Bättre vinterskydd, mjukare vägkontakt

Två dubbar med olika former, en Eco Stud-kudde som dämpar vägkontakten, och ett luftutrymme i mitten av den nedre flänsen minskar stötkraften och den avfasade hårdmetalltoppen i mittstiften. Det miljövänliga och moderna dubbkonceptet minskar vägslitaget och säkerställer att bullret ligger på en bekväm nivå.

 

Deep Snow Grooves: Mer grepp på djup snö

De aggressiva Deep Snow Grooves ger extra grepp när man rör sig på djup snö – perfekt för ett svenskt klimat.

 

Fler innovationer

 • Imponerande vintergrepp och hållbarhet
 • Miljövänlig slitförening
 • Stabil och bekväm hantering
 • Bättre körprecision
 • Självlåsande 3D dubbar
 • Balanserad och exakt körkänsla innebär roligare kilometer
 • Optimerad hållbarhet, låg ljudnivå

 

Nokian Tyres nöjd-kund-garanti

Bli kär i Nokian Tyres premiumprestanda över 30 dagar eller byt däcken till en annan uppsättning utan kostnad, det är bara lämna tillbaka däcken tillsammans med ditt ursprungliga försäljningskvitto till inköpsplatsen.

 

Professionella recensioner

Testvinnare, Vi Bilägare, Svenskt Motormagasin, 13/2017

Utmärkt bromsning, acceleration och hanteringsegenskaper på is. Egenskaperna på snö var på högsta nivån i detta test och däcket fick också det främsta resultatet på torr asfalt. Bra balanserade köregenskaper och logiskt beteende runt greppgränsen.

 

Testvinnare, Za Rulem, Ryskt Motormagasin, 9/2017

Spektakulärt grepp och utomordentliga säkerhetsegenskaper på snö och is. Styrresponsen är förutsägbar och stabil samt hanteringen är på hög nivå. Resultatet av bromsning på torr asfalt är det främsta bland alla testade däck, och det våta bromsresultatet är utmärkt.

 

3:e plats, Tekniikan Maailma, Finskt Motormagasin, 17/2017

I sin egen klass när du kör på is; greppegenskaperna är på utmärkt nivå. Fantastiska hanterings- och köregenskaper under vinterförhållanden, på snöiga och isiga ytor.

 

Fördelar

 • Helt stabilt och balanserat i alla väder
 • Otroligt tystlåtet och bränsleeffektivt
 • Extrem vintersäkerhet
 • Funktionalitet för den nordiska vintern
 • Att ha olika dubbtyper på samma däck optimerar maximalt grepp under extrema vädervillkor

 

Vinterdäck: Dubbfria frikionsdäck

När det gäller vinterdäck så är dubbfria vinterdäck, eller friktionsdäck, också ett oerhört bra alternativ. Dom har länge legat lite i bakkanten kvalitetmässigt jämförelsevis mellan de två, men dom börjar på riktigt komma ikapp med ny teknologi. Det är förstås väldigt väderbasetat vilket däck du köper, och det syns tydlgit i det faktum att 80% av bilägarna i norra Sverige kör med dubbdäck, medans den siffran är 40% i södra Sverige.

Så vad säger lagen? Lagen säger att ett vinterhjul måste ha minst 3 mm mönsterdjup för att de ska anses godkända. Dessutom måste däcken vara på mellan 1 december och 31 mars.

Det är oerhört viktigt att köpa ett däck av kvalitet när det gäller dubbfria friktionsdäck, se verkligen till att lägga några hundralappar på något som är säkert. Undvik däck från Nankang, Debica, Linglong, Fulda och Toyo.

 

Testvinnaren dubbfria friktionsdäck: Nokian Hakkapeliitta R2

Nokian har alltid varit ledande när det gäller vinterdäc. Nokian kan stolt säga att de uppfann det första vinterdäcket i 1939 och har mer patent på vinterdäcksteknik än alla andra däckföretag kombinerat. I mer än ett decennium har deras flaggskepps-vinterdäck varit Hakkapeliitta-linjen, och Hakka R har i många år varit toppen av all nuvarande vinterdäcksteknik.

 

I snön ger Hakkapeliitta R2 dig praktiskt taget tillstånd att stampa på gaspedalen

Gummiblandningen och slitbanemönstret för Nokias vinterdäck görs speciellt för kalla ytor med låg friktion. Hakkapelliitta R2 innehåller en kisosilanbaserad kiseldioxidblandning för extra grepp,  och över genomsnittet i mängd naturgummi, vilket är stabilt över en bred temperaturintervall. Det finns också en hemlig ingrediens: canolaolja. Att ha en matlagningsprodukt i ett däck kan verka udda, men canolaoljan förbinder kiseldioxid och gummi samtidigt som den ökar påfrestningsresistansen.

Fördelar

 • Tar sig igenom även djup snö enkelt
 • Hanteringen är överlägsen på dessa interdäck
 • Otroligt grepp på snö och is
 • Förvånande bra för körglädjen
 • Då däcken inte har några dubbar är det lagligt att ha på dom när som helst, var som helst
 • Förutsägbart och enkelt att veta var och hur du kommer sladda, om du sladdar

 

Däck-guide

Gummiblandningen, som det visar sig, har stor inverkan på hur ett däck beter sig i ett givet temperaturområde. Sommardäck kan till exempel förlora grepp när temperaturerna sjunker, vilket kan bli mindre säkert även vid torra förhållanden. Även om året runt däck typiskt är klassade för att arbeta i minusgrader, måste de också arbeta under sommarens värme, vilket innebär att de måste göra en kompromiss för att klara sig över ett så stort utbud av miljöer.

De börjar också förlora grepp när temperaturer faller. Vinterdäck, å andra sidan, behöver inte göra den kompromissen. De är speciellt utformade för låga temperaturer, de kan leverera överlägset grepp på dagar då termometern sjunker – och även när den fortsätter att falla.

En annan faktor som spelar en stor roll i grepp och flexibilitet är slitbanedesign. Vissa konstruktioner är perfekta för att rensa igenom snö och plask, vissa är bra på att få lera ur vägen för att ge bättre prestanda på vägarna i våta förhållanden.

Ytterligare är andra konstruerade för att hålla vägbruset till ett minimum medan du rensar bort vatten under hjulet.

Slutsats: Den slitbanan du väljer kan drastiskt påverka det grepp du får i ett givet tillstånd, så det är viktigt att välja i enlighet med det.

 

Så vad bör jag köpa?

Alla de däck som du kan läsa om ovanför erbjuder utmärkt prestande och ger ger en bra balans mellan körkomfort, tystnad, dragkraft och livslängd. Att hålla fast vid det däck som rekommenderas för din truck eller SUVs tillverkare är alltid ett bra drag också

Om du vet att du kommer att behöva hantera mycket snö och is på vintern, bör du på allvar överväga att investera i en extra uppsättning däck som är lämpligt anpassade för ditt fordon, monterat med en redan bra uppsättning vinterspecifika däck.

 

Hur du bör lagra dina vinterdäck

Vinterdäck kan vara i flera årstider innan de behöver bytas ut, så du kan få ut det mesta av din investering och få säkrare vinterkörning, förutsatt att du förvarar dem på rätt sätt. Förvaras de felaktigt kan du finna att de däck du köpte förra vintern har torkat ut eller blivit deformerade eller på ett sätt eller annat och att dom inte längre är säkra för användning.

Korrekt lagring av vinterdäck är tack och lov enkelt och billigt:

-Håll däcken från direkt solljus, eftersom ultraviolett ljus och värme som absorberas från solen kan åldra dem i förväg. Detta kan vara så enkelt som att sätta varje däck i en stor svart papperspåse i ditt garage. Var noga med att täta påsarna för att minimera ozonexponering, vilket också kan föråldra däcken.

 

Riktigt bra vinterdäck har:

 • Starkt grepp på snö och is.
 • De ger en bekväm åktur. Tidigare gjorde vinterdäckens klumpiga slitbanor att köraren fick lida lite extra, men de optimala dubbfria däcken rullar tyst och bekvämt
 • Hållbarhet. Ett bra däck borde hålla ungefär tre vintrar som tumregel
 • En garanti. Vinterdäck brukar vanligtvis inte ha slitbane-garantier (även om några gör), men de av bäst kvalitet har alltid minst fem års garanti mot brister i material och utförande.