Är du ute efter ett par nya vinterdäck? Då har du hittat helt rätt! Det här är de bästa alternativen för vinterdäck bäst i test, där testvinnaren är Nokian Hakkapeliitta 9 som inte bara vunnit för dess otroliga kvalitet som superba vinterhjul, men även som billiga dubbdäck. För dubbfria friktionsdäck vann även där Nokian: med deras däck Hakkapelliitta R2.

 

Bäst i test vinterdäck: dubbdäcket NOKIAN HAKKAPELIITTA 9 

Hur mycket teknik kan gå in i en liten bit av härdat stål? Om ditt däckföretag tillverkar vinterdäck och har ett mål på 10 procent förbättrad däckprestanda varje år, är svaret mycket, tydligen. Bland de många förbättringarna till bäst i test vinterdäcken Nokian Hakkepeliitta 9, som ersätter de mycket respekterade Hakkepeliitta 8, är den senaste generationen dubbar. För H9, som det kallas internt, får dubbarna två nya former, ett nytt monteringsschema och två olika storlekar. För första gången får du olika dubbar på utsidan av slitbanan än på insidan. Matti Morri, Nokian Tyres-ingenjören som kallas Herr Däck av hans anställda, sa att hans team riktade sig på förbättringar av trafikbuller, hantering, bromsning och acceleration. Han har tydligen gjort ett bra jobb då däcket flera gånger krönts som bäst i test vinterdäck.

Ett av de första områdena som de fokuserade på var dubbarna. Vad hans team hittade var två brister i den tidigare designen, vilket innefattade en härdad metallsticka som sticker ut från en rund monteringsfläns. Detta förhindrade full penetration av isen. Den nya versionen säkerställa att dubbarna gräver in i isen istället för att flänsen studsar över den. Gummit i sig fick också några förbättringar, både i slitbanedesign och i ämnet det använder för ytgrepp. Ämnet heter Green Elastomeric Plasticizer, och använder en betydande andel canolaolja. Detta nya ämne förbättrar däckets flexibilitet på hala vägar. Mönstret på H9 är också nytt för ett ännu bättre grepp.

Det nya Nokian Hakkapeliitta 9-vinterdäcket anpassar sig till alla vinterformer på ett skickligt och balanserat sätt. Det unika, patenterade Nokian Tyres Functional Stud Concept ligger i hjärtat av den nya produkten.

 

Bra men billiga dubbdäck

Man får ju inte glömma att priset är oerhört viktigt när man köper en produkt, och trots att Nokian levererar relativt billiga dubbdäck, är dom verkligen av superb kvalitet. Billiga dubbdäck som också ger en bra körglädje och utomordentlig säkerhet är verkligen svårt att få tag på – men Nokian har lyckats med det.

 

Naturligt, som om de formats av evolutionen

Nokian Hakkapeliitta 9 har ett unikt, patenterat dubbelt dubbgrepp. De två olika typerna av dubbar ger ett optimalt grepp i både kurvor och på raksträckor. Men det finns även fler innovationer;

 

Nokian Tyres Functional Stud Concept: Extremt vintergrepp

Däcket har en dedikerad skräddarsydd dubb för centrum av slitbanan och en separat dubb för axelområdena. Förutom ett utmärkt grepp säkerställer de olika dubbarna, som arbetar ihop, bättre resultat vid bromsning, acceleration och svängning på isiga och snöiga ytor.

 

Snow grip booster: Utmärkt grepp på snö

Skärningarna på båda sidor av mittenblocken i mitten av slitbanan ger skarpare kanter som förbättrar greppet på snö.

 

Eco Stud 9 Concept: Bättre vinterskydd, mjukare vägkontakt

Två dubbar med olika former, en Eco Stud-kudde som dämpar vägkontakten, och ett luftutrymme i mitten av den nedre flänsen minskar stötkraften och den avfasade hårdmetalltoppen i mittstiften. Det miljövänliga och moderna dubbkonceptet minskar vägslitaget och säkerställer att bullret ligger på en bekväm nivå.

 

Deep Snow Grooves: Mer grepp på djup snö

De aggressiva Deep Snow Grooves ger extra grepp när man rör sig på djup snö – perfekt för ett svenskt klimat.

 

Fler innovationer

 • Imponerande vintergrepp och hållbarhet
 • Miljövänlig slitförening
 • Stabil och bekväm hantering
 • Bättre körprecision
 • Självlåsande 3D dubbar
 • Balanserad och exakt körkänsla innebär roligare kilometer
 • Optimerad hållbarhet, låg ljudnivå

 

Nokian Tyres nöjd-kund-garanti

Bli kär i Nokian Tyres premiumprestanda över 30 dagar eller byt däcken till en annan uppsättning utan kostnad, det är bara lämna tillbaka däcken tillsammans med ditt ursprungliga försäljningskvitto till inköpsplatsen.

 

Professionella recensioner

Testvinnare, Vi Bilägare, Svenskt Motormagasin, 13/2017

Utmärkt bromsning, acceleration och hanteringsegenskaper på is. Egenskaperna på snö var på högsta nivån i detta test och däcket fick också det bästa resultatet på torr asfalt. Bra balanserade köregenskaper och logiskt beteende runt greppgränsen.

 

Testvinnare, Za Rulem, Ryskt Motormagasin, 9/2017

Spektakulärt grepp och utomordentliga säkerhetsegenskaper på snö och is. Styrresponsen är förutsägbar och stabil samt hanteringen är på hög nivå. Resultatet av bromsning på torr asfalt är det bästa bland alla testade däck, och det våta bromsresultatet är utmärkt.

 

3:e plats, Tekniikan Maailma, Finskt Motormagasin, 17/2017

I sin egen klass när du kör på is; greppegenskaperna är på utmärkt nivå. Fantastiska hanterings- och köregenskaper under vinterförhållanden, på snöiga och isiga ytor.

 

Fördelar

 • Helt stabilt och balanserat i alla väder
 • Otroligt tystlåtet och bränsleeffektivt
 • Extrem vintersäkerhet
 • Funktionalitet för den nordiska vintern
 • Att ha olika dubbtyper på samma däck optimerar maximalt grepp under extrema vädervillkor

 

Bäst i test vinterdäck: Dubbfria frikionsdäck

När det gäller bäst i test vinterdäck så är dubbfria vinterdäck, eller friktionsdäck, också ett oerhört bra alternativ. Dom har länge legat lite i bakkanten kvalitetmässigt jämförelsevis mellan de två, men dom börjar på riktigt komma ikapp med ny teknologi. Det är förstås väldigt väderbasetat vilket däck du köper, och det syns tydlgit i det faktum att 80% av bilägarna i norra Sverige kör med dubbdäck, medans den siffran är 40% i södra Sverige.

Så vad säger lagen? Lagen säger att ett vinterhjul måste ha minst 3 mm mönsterdjup för att de ska anses godkända. Dessutom måste däcken vara på mellan 1 december och 31 mars.

Det är oerhört viktigt att köpa ett däck av kvalitet när det gäller dubbfria friktionsdäck, se verkligen till att lägga några hundralappar på något som är säkert. Undvik däck från Nankang, Debica, Linglong, Fulda och Toyo.

 

Testvinnaren dubbfria friktionsdäck: Nokian Hakkapeliitta R2

Nokian har alltid varit ledande när det gäller vinterdäck som är bäst i test. Nokian kan stolt säga att de uppfann det första vinterdäcket i 1939 och har mer patent på vinterdäcksteknik än alla andra däckföretag kombinerat. I mer än ett decennium har deras flaggskepps-vinterdäck varit Hakkapeliitta-linjen, och Hakka R har i många år varit toppen av all nuvarande vinterdäcksteknik.

 

I snön ger Hakkapeliitta R2 dig praktiskt taget tillstånd att stampa på gaspedalen

Gummiblandningen och slitbanemönstret för Nokias bäst i test vinterdäck görs speciellt för kalla ytor med låg friktion. Hakkapelliitta R2 innehåller en kisosilanbaserad kiseldioxidblandning för extra grepp,  och över genomsnittet i mängd naturgummi, vilket är stabilt över en bred temperaturintervall. Det finns också en hemlig ingrediens: canolaolja. Att ha en matlagningsprodukt i ett däck kan verka udda, men canolaoljan förbinder kiseldioxid och gummi samtidigt som den ökar påfrestningsresistansen.

Fördelar

 • Tar sig igenom även djup snö enkelt
 • Hanteringen är överlägsen på dessa bäst i test vinterdäck
 • Otroligt grepp på snö och is
 • Förvånande bra för körglädjen
 • Då däcken inte har några dubbar är det lagligt att ha på dom när som helst, var som helst
 • Förutsägbart och enkelt att veta var och hur du kommer sladda, om du sladdar